V loňském roce převzal ÚZSVM rekordní počet soudních sporů od státních institucí

21.01.2020 12:35

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uzavřel v roce 2019 celkem 1 486 dohod o zastupování ostatních organizačních složek státu před soudy, což je nejvíce převzatých sporů v historii úřadu. Oproti roku 2018 se jedná o nárůst o 95 dohod.

V loňském roce převzal ÚZSVM rekordní počet soudních sporů od státních institucí
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Naši právní zástupci dlouhodobě dosahují úspěšnosti přes 90 % a tím velice úspěšně hájí státu miliardy korun. V roce 2019 jsme uzavřeli rekordní počet dohod o zastupování organizačních složek státu a postupně se nám daří naplňovat vizi stát se advokátní kanceláří státu v oblasti majekových sporů,“ řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

ÚZSVM zastupuje v tuzemských sporech sám sebe i ostatní organizační složky státu vlastními zaměstnanci, čímž šetří finanční prostředky státu. K nejčastěji zastupovaným státním institucím patří Státní pozemkový úřad, Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo financí.

Obecné soudy i Ústavní soud již v několika případech potvrdily, že je-li stát k hájení svých právních zájmů vybaven příslušnými organizačními složkami, finančně i personálně zajištěnými ze státního rozpočtu, není důvod, aby výkon svých práv a povinností v této oblasti přenášel na soukromý subjekt. Tedy v případě, že si organizační složka státu najímá externí advokátní kancelář a přitom by mohla využít služby právních zástupců ÚZSVM, soudy potvrdily, že náklady nejsou účelně vynaložené. Nelze vyloučit, že státu v některých případech zbytečně vzniká škoda.

Ke konci roku 2019 vedl ÚZSVM 10 190 otevřených právních jednání o celkové částce přesahující 201 miliard korun. Nejčastěji se jednalo o tzv. soudní řízení sporná, mezi které například patří řízení o náhradu škody či řízení o bezdůvodné obohacení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…