V mezinárodně oceňované České ozonové expedici má svého zástupce i ČVUT v Praze

14.01.2015 13:07

iž 15. ledna odlétá z Hradce Králové do Antarktidy Česká ozonová expedice, jejímž členem je kromě odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové RNDr. Michala Janoucha, Ph.D., a Ing. Martina Staňka také Ing. Ladislav Sieger, CSc., z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze. Cílem výpravy je kalibrace přístrojů sloužících k měření stavu ozonové vrstvy.

V mezinárodně oceňované České ozonové expedici má svého zástupce i ČVUT v Praze
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

V letošním roce bude hlavním cílem expedice kontrola, údržba a kalibrace takzvaného Brewerova spektrofotometru, který byl v roce 2010 úspěšně instalován na argentinské stanici Marambio v oblasti Antarktického poloostrova. Přístroj již pátým rokem provádí monitoring celkového množství ozonu v atmosféře a slunečního ultrafialového záření (UV-záření) v oblasti Antarktidy. Zároveň bude provedena pravidelná kalibrace a údržba měřicí techniky.

Měření se provádí kontinuálně, každý den jsou data přes geostacionární družici odesílaná do Ozonové observatoře v Hradci Králové a odtud do celosvětové databáze měření ozonu. Výsledky jsou cenné právě proto, že data zobrazují on-line stav ozonové vrstvy v Antarktidě. Údaje z toho měření jsou využívány vědci z celého světa. Světová meteorologická organizace v Ženevě (WMO) a Program OSN pro životní prostředí (UNEP) je používá k aktuálnímu hodnocení stavu ozonové vrstvy v oblasti Antarktidy.

Naměřené veličiny využívají také vlády států, které spolupracují v rámci Montrealského protokolu a Vídeňské úmluvy na ochranu ozonové vrstvy pod OSN k tomu, aby rozhodly, zda je nutné celosvětovou regulaci zpřísnit a jak. Vědci tak dávají podklady pro správné nastavení dlouhodobé strategie regulace produkce skleníkových plynů. Ty pak ve svých rozhodnutích zohledňují vlády jednotlivých zemí.

Expedice je součástí projektu SFŽP – Ministerstva životního prostředí ČR, č. 03461022 „Monitorování ozónové vrstvy Země a UV záření v Antarktidě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…