V novém školním roce dozná změn kariérní řád učitelů

27.01.2017 22:23

V novém školním roce 2017/2018 vstoupí v platnost nový kariérní řád, který do budoucna upraví kariéru učitelů. Ta by měla postupovat ve třech stupních, v rámci nichž budou učitelé také odměňováni.

V novém školním roce dozná změn kariérní řád učitelů
Foto: MŠMT
Popisek: Ministryně školství

Na pozvání hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka dnes nová pravidla přiblížila v Jihlavě celkem 130 zástupcům školských zařízení ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
„Věřím, že navržený kariérní řád pomůže především regionálnímu školství, tedy přitáhne mladé lidi do školství, zlepší finanční podmínky kantorů a ocení služebně starší a zkušenější pedagogy. Změna přichází po 20 letech a já si dovolím paní ministryni upozornit, že z pohledu zřizovatele středních škol, kterým je Kraj Vysočina, je realizace této změny možná jen v případě současné změny financování regionálního školství. Na území Kraje Vysočina učí v současné době 7 225 pedagogů na všech úrovních škol,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Podle ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové bude kariérní řád pamatovat na učitele začínající i zkušené. Od září 2017 by měla začít fungovat podpora začínajících učitelů ve dvouletém adaptačním období. Vzápětí budou postupně uplatňovány příplatky za specializaci například pro výchovné a kariérové poradce nebo metodiky prevence.

Nováčkům zařazeným do 1. stupně kariérního řádu budou dva roky pomáhat uvádějící učitelé, kteří za to budou mít garantovaný příspěvek 3000 korun měsíčně. Po dvou letech bude muset „čerstvý“ učitel absolvovat atestaci před komisí ve škole, kde působí. Členy by měli být ředitel, zkušenější učitel téže školy a externí odborník například z pedagogické fakulty či školní inspekce. Na atestace pro třetí stupeň, který by měl být pro učitele spojen s příplatkem až 5000 korun měsíčně, bude dohlížet Národní institut pro další vzdělávání. Jeho úkolem bude zajistit nezávislost a jednotnost posuzování kompetencí učitelů jednotně. První učitelé se tak budou moci o třetí stupeň ucházet již za tři roky.

Dle informací ministryně budou včas vydány vyhlášky k I. a II. stupni učitele v rámci Kariérního řádu. Aplikace a dopady kariérního řádu do rozpočtu škol budou financovány z rozpočtu ministerstva školství.

Diskuzi vedli pedagogové i zástupci samosprávy během  návštěvy ministryně na Vysočině také kolem změn financování regionálního školství, které jde ruku v ruce právě se zaváděním kariérního řádu. Změna financování znamená do budoucna financování škol nikoli podle počtu dětí, ale podle počtu odučených hodin. „Tato změna by měla i při poklesu dětí udržet provoz venkovských malotřídních škol, těch má právě Vysočina nejvíce v České republice. Mimochodem na Vysočině  je nyní 117 malotřídních škol, celkem se v nich vzdělává 3 487 žáků. Kromě financování malotřídního vzdělávání a zachování základního školství i na venkově doufejme, že toto nové financování vyřeší i spravedlivější peníze pro družiny nebo také pro sportovní gymnázia, která na sebe vážou řadu speciálních nákladů spojených s přípravou špičkových sportovců,“ upozornila radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…