V parlamentu se bude mluvit o Masarykovi. Akce je otevřená veřejnosti

03.03.2015 14:03

V rámci projektu Naše a evropská společnost 2015 proběhne 5. března 2015 od 16,00 hodin v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (Sněmovní 1) již tradiční setkání k výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V parlamentu se bude mluvit o Masarykovi. Akce je otevřená veřejnosti
Foto: Radim Panenka
Popisek: Tomáš G. Masaryk

Rok 2015 je také výročím šesti set let od mučednické smrti Mistra Jana Husa      a program slavnostního podvečera bude koncipován právě v duchu vztahu M. J. Husa, české reformace a T. G. Masaryka.

O Masarykově pohledu na českou reformaci pohovoří Zdeněk V. David, doktor historie z Harvardské univerzity. Působí jako Senior Scholar v Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington, D.C., USA a česká společnost ho může znát např. díky jeho knize  publikace Nalezení střední cesty. Liberální výzva utrakvistů Římu a Lutherovi (Prague: Filosofia, 2012) či jeho ocenění za zásluhy v oboru historie od Akademie věd České republiky v roce 2009.

Osobnosti Tomáše Garrigua Masaryka a Mistra Jana Husa nám z teologické perspektivy představí Jiří Vogel, docent a vedoucí katedry systematické teologie, teologické etiky a teologické filozofie na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy. Ve své vědecké a přednáškové činnosti se zabývá především aktualizací teologie Církve československé husitské. K tématu T. G. Masaryka publikoval příspěvek Masaryk ve třech stoletích. Rozhovor generací o Masarykových náboženských názorech (Praha: Teologická revue, 2002) .

Duchovní hudba převážně z 15. a 16. století zazní v provedení jihočeského souboru Dyškanti. Setkání proběhne za účasti patriarchy Církve československé husitské Tomáše Butty, Pražského biskupa Davida Tonzara a předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jana Hamáčka, který nad konáním slavnosti převzal záštitu.

Akce je otevřena široké veřejnosti a můžete se na ni stále přihlásit prostřednictvím emailu: jiri.vanicek@ccsh.cz či telefonicky 220 398 108. Vstup zdarma.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…