V písecké nemocnici odstraňují dělohu laparoskopicky

27.05.2016 13:03

Operantky z písecké gynekologie mohou bez jizvy do odvážných plavek. Není poznat, že podstoupily náročný operační výkon. Rozšíření možností operativy o metodu TLH – úplné laparoskopické odstranění dělohy - navíc umožňuje každé ženě zvolit nejlepší operační postup individuálně.

V písecké nemocnici odstraňují dělohu laparoskopicky
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Písečtí gynekologové od roku 2013 provádějí odstranění dělohy pomocí moderní miniinvazivní techniky, tzv. totální laparoskopickou hysterektomii (TLH). Odstranění dělohy (hysterektomii) podstoupí ve svém životě téměř třetina českých žen. Hysterektomie tak patří mezi nejčastější velké gynekologické výkony. Hlavními důvody pro tento výkon jsou děložní myomy (svalové uzly), nepravidelná krvácení, sestupy dělohy, případně děložní nádory. V minulém století se hysterektomie prováděla většinově z většího řezu v podbřišku, méně často pak vaginálně, tzn. přes poševní vchod. V posledních dvou desetiletích se však zlatým standardem při odstraňování nemocné dělohy stala LAVH (laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie). „Jedná se o výkon, který začíná laparoskopicky - ze dvou až tří drobných vpichů na břiše. Děloha se oddělí a operace končí vyjmutím dělohy vaginální cestou,“ vysvětluje primář gynekologie MUDr. Michal Turek, MBA.

Takto je operováno 60 až 90 procent žen s onemocněním dělohy. „Existuje ale skupina žen, kde tento postup možný není. U takových pacientek bylo stále nutné odstraňovat dělohu z řezu podbřišku. Výkon tak byl tzv. otevřený, operační rozsah a rizika velká, navíc po operaci v podbřišku vzniká trvalá jizva. Nová metoda totální laparoskopická hysterektomie však umožňuje operatérům právě u žen, u kterých by jinak bylo nutné operovat z řezu, provést výkon miniinvazivní, pro tělo šetřící,“ doplňuje lékařka gynekologie MUDr. Jitka Votíková.

Při TLH se celý výkon provádí laparoskopicky (ze vpichů méně invazivně), a to včetně závěrečného sešití pochvy, která po operaci v pánvi zůstává. Výkon by nebyl možný bez špičkového vybavení operačního sálu – laparoskopické věže (monitor, koagulační jednotka, zdroj plynu pro zvětšení prostoru v břiše při operaci), videolaparoskopu (optická jednotka nejvyšší kvality pro sledování průběhu), speciálních a tenkých nástrojů, manipulačního setu. Výhodou takového výkonu je absence řezu na břiše, pro pacientku šetrná preparace tkání v dutině břišní, menší krevní ztráta, kratší doba hospitalizace, kratší doba rekonvalescence (rychlejší hojení), snížení pooperační bolestivosti a výborný kosmetický efekt. Všechno toto je velkým benefitem pro ženy, ačkoliv výkon je výrazně náročnější pro operatéry.

Písečtí lékaři se s metodou TLH seznámili u profesora Collineta na univerzitní klinice v Lille ve Francii. Dosud úspěšně provedli více než tři desítky těchto výkonů a zařadili se tak mezi gynekologická pracoviště (v ČR je jich asi 20 procent), která ženám nabízejí všechny možnosti odstranění dělohy, včetně tohoto typu operace. Každá žena je v Písku operována způsobem, který je individualizován a zvolen přímo konkrétní pacientce s konkrétním onemocněním.

„Celkem je v Písku provedeno 160 hysterektomií za rok. Další stovky žen jsou operovány pro přednádorové stavy čípku, tzv. konizace, a pro jiná onemocnění. V urogynekologické operativě řešící ženskou močovou inkontinenci patří písecké pracoviště mezi největší v ČR.  Gynekologicko-porodnické oddělení v Písku disponuje 36 standardními lůžky a 7 lůžky JIP,“ doplňuje informace ředitel písecké nemocnice MUDr. Jiří Holan, MBA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…