V prostorách Šternberského paláce je od minulého týdne otevřena kaple poslanecké sněmovny

04.04.2016 11:52

Minulý týden byla v prostorách Šternberského paláce v Praze na Malé Straně slavnostně otevřena kaple Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

V prostorách Šternberského paláce je od minulého týdne otevřena kaple poslanecké sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parlament ČR Poslanecká sněmovna

Autorem projektu je významný český architekt Josef Pleskot. Koncept byl konzultován s představiteli katolické církve, zástupci Ekumenické rady církví i se členy židovské obce. Kaple tak vychází ze židovsko-křesťanských kořenů naší společnosti a evropské civilizace a je otevřena věřícím různých vyznání.

Slavnostního otevření kaple se zúčastnili místopředsedové Poslanecké sněmovny Jan Bartošek a Petr Gazdík, pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka, vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon či předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. Krátké úmysly modliteb pronesli poslankyně Helena Langšádlová a  poslanci Marek Benda a Josef Uhlík.

V průběhu slavnostního obřadu v kapli byl do mezuzy ve vchodu umístěn svitek s biblickými citáty, na stůl byla uložena Bible kralická a židovský překlad Starého zákona. Na závěr vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon, předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr a pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka zapálili tři svíčky s textem áronského požehnání.

Do kaple se vstupuje světelným koridorem. Jejím základem je kruhový stůl, který je na jedné straně nedokončený. Symbolicky ho završuje korpus ukřižovaného Krista na bílé stéle. Dvě okna jsou vyplněna ornamentálním vzorem a prvními deseti písmeny hebrejské abecedy. Do klenby kaple je nad stolem umístěn trojúhelník z bílého plátkového zlata. Pomocí různých režimů osvětlení je možné měnit atmosféru podle toho, jestli se jedná o společenské setkání, meditaci nebo osobní čtení. Autorem korpusu Kristova těla, který byl do Sněmovny zapůjčen Národní galerií, byl barokní sochař Ignác František Platzer. 

Náklady na výstavbu činily 1,9 milionu korun. Kaple nebo duchovní místa k modlitbě jsou v celé řadě světových parlamentů, např. v britské Dolní sněmovně, německém Spolkovém sněmu, polském Sejmu, izraelském Knesetu, atd.

Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016) Slavnostní otevření kaple Poslanecké sněmovny (29.03.2016)

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…