V rámci zahájení cykloturistické sezony na jihu Čech se můžete projet na kole z českobudějovické náplavky přes Hlubokou až do Temelína

14.04.2014 16:11

Slavnostní přestřižení pásky u nové cyklostezky po pravé straně Vltavy z Českých Budějovic do Hluboké.

V rámci zahájení cykloturistické sezony na jihu Čech se můžete projet na kole z českobudějovické náplavky přes Hlubokou až do Temelína
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Projížďka na kole z krajského města přes Hlubokou k Jaderné elektrárně Temelín. Možnost změřit si čas se špičkovými českými cyklokrosaři. Seznámení s novinkami pro cyklisty i pěší v nadcházející sezoně roku 2014. Soutěže pro děti. Zapojení složek Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje.

Možnost přispět na charitativní projekt při tzv. šlapání na oranžovém kole a plno dalších atrakcí nabídne široké veřejnosti zahájení cykloturistické sezony 2014 v rámci celoročního projektu Jižní Čechy aktivní.

To se ve spolupráce Jihočeského kraje a Jaderné elektrárny Temelín (JETE) koná v sobotu 19. dubna, kdy je v 10 hodin na programu zahájení na českobudějovické náplavce a s vyvrcholením akce se počítá od 13 hodin v areálu informačního centra (JETE) – zámečku. Do akce jsou kromě jiných zapojeni i zástupci Nadace Jihočeské cyklostezky a Klubu českých turistů.  

„Letošní krajský projekt Jižní Čechy aktivní si klade za cíl prezentovat náš kraj nikoliv jen jako pokladnici památek obklopenou čistým životním prostředím, ale hlavně jako region, který nabízí nepřeberné možnosti pro aktivní trávení volného času. A to pro jednotlivce, rodiny s dětmi i seniory. A zahájením cykloturistické sezony jej budeme moci považovat za oficiálně odstartovaný,“ uvedl vedoucí odboru kanceláře hejtmana Milan Nebesář s poděkováním Jaderné elektrárně Temelín, který se do řady krajských turistických projektů pravidelně aktivně zapojuje.

„Vážíme si toho, že Jihočeský kraj si pro zahájení turistické sezóny vybral také Jadernou elektrárnu Temelín. Před více jak deseti lety byla elektrárna některými kritiky považována za překážku rozvoje turistky. Nyní je návštěvnost na úrovni 35 tisíc srovnatelná například s Landštejnem nebo zámkem Třeboň a Temelín se tak řadí k nejvyhledávanějším místům na jihu Čech,“ uvedl tiskový mluvčí JE Temelín Marek Sviták.

Hejtman Jiří Zimola zároveň připomněl výsledek ankety Kraj mého srdce 2013, kde se jižní Čechy staly nejlepším místem v republice pro letní dovolenou a pěší turistiku. A rovněž obsadily i druhé místo za podmínky, které nabízejí pro cykloturisty. „Což považuji za skvělé doporučení k návštěvě našeho regionu,“ dodal.

Na jihu Čech se nachází téměř pět tisíc kilometrů značených cyklotras, více než 5,2 tisíce kilometru stezek pro pěší, kolem 100 kilometrů lyžařských tras a zhruba 300 kilometrů stezek pro turistiku na koni. Navíc tu mohou milovníci kol využít i osm linek cyklobusů.

Program zahájení cykloturistické sezony v rámci celoročního projektu Jižní Čechy aktivní

Kdy: Sobota 19. dubna 2014

Časový plán: Od 10 do 18 hodin

Místo začátku akce: Českobudějovická náplavka u Vltavy (naproti přístavišti a Lannově loděnici)

Mezistanoviště: České Vrbné, Adrenalin park Hluboká nad Vltavou a Purkarec

Místo ukončení akce: Infocentrum Jaderné elektrány Temelín – zámeček

Délka trasy: Cca 35 km   

Pořadatelé: Jihočeský kraj a Jaderná elektrárna Temelín

Doprava mezi jednotlivými stanovišti pro účastníky: Vlastní – na kole (in-line bruslích), lze ale i zdarma využít vlak na trase ČB – Temelín a zpět (vlečka elektrárny)  a historické autobusy na téže trase.

(Kromě příjezdu historických autobusů zažije poprvé premiéru v osobní dopravě i kolejiště přímo u elektrárny Temelín. V rámci zahájení Jihočeské cykloturistické sezóny ožijí koleje v elektrárně příjezdem zvláštního osobního cyklovlaku z Českých Budějovic! Vlak pojede přes Zliv a Dívčice. V Číčenicích si lokomotiva přejede na druhou stranu vlaku a budeme pokračovat po trati směr Týn nad Vltavou (zde již běžně osobní vlaky nejezdí). Ve stanici Temelín pak odbočí na koleje elektrárny a jízda bude ukončena na předávacím kolejišti Křtěnov, které se nachází cca 5 minut chůze od informačního střediska jaderné elektrárny. Čas odjezdů a příjezdů najdete v přiloženém letáku.)

Časový harmonogram celého dne + rozpis akcí

Slavnostní otevření pravobřežky pro cyklisty: 10 hod. Součástí této akce bude přestřižení pásky, velociped exhibice, setkání zástupců klubu historických kol… Akci moderuje Michal Jančařík.

Hromadný start: Z českobudějovické náplavky (zájemci se samozřejmě do akce mohou zapojit i průběžně, a to na různých stanovištích).

Stanoviště České Vrbné:  Zde bude stánek Klubu českých turistů (KČT), k dispozici budou katalogy akce klubu na rok 2014. Chybět nebudou soutěže pro děti. Všichni, kteří tímto stanovištěm projedou, dostanou od KČT razítko.

Stanoviště Adrenalin park Hluboká nad Vltavou: Zde budou pro změnu dávat informace o možnostech a novinkách v cykloturistice v kraji zástupci Nadace Jihočeské cyklostezky. Ti, kteří tímto stanovištěm projedou, získají razítko, tentokrát od této nadace. Součástí programu je návštěva adrenalin parku i soutěže pro děti.

Stanoviště Purkarec: Představení možností vodní turistiky na jihu Čech, například raftingu na Vltavě, vodáckých map či vodáckého desatera.

Infocentrum JETE - zámeček: od 13 do 16.30 hod sportovně - zábavní odpoledne s podtitulem „Srdce plné energie“. Dále je na programu bike trial show, Inka Rybářová a hudebně zábavný program… K dispozici bude i horolezecká stěna.

V areálu u zámečku se představí i složky IZS Jihočeského kraje, které mimo jiné připraví řadu soutěží pro děti. Přítomni budou i zástupci ČČK, kynologů či vodních záchranářů.

Vše vyvrcholí slosováním kartiček, které dostanou účastníci na startu, o ceny a šlapáním na „oranžovém kole“. Energie, kterou tu účastníci tzv. našlapou, bude převedena na peníze, které získá Domov sv. Anežky v Týně nad Vltavou a Salesiánské středisko v Českých Budějovicích.

Od 16.30 koncert u zámečku: Kapela Divokej Bill.

PS: Každý účastník obdrží na začátku plánek trasy + malý dárek. Na všech stanovištích bude zajištěno občerstvení.

Možnost si porovnat čas s předními českými cyklokrosaři

Začátku akce se v rámci svého tréninku představí cyklokrosaři z ČEZ Cyklo Teamu Tábor Ondřej Bambula, Jakub Skála a Ondřej Vobora, kteří najedou základní čas mezi ČB a JETE. Zájemci z řad veřejnosti si pak mohou vyzkoušet, za jak dlouho tam dorazí oni a o kolik se jejich výkony v porovnání se špičkovými cyklisty liší.

Nadace Jihočeské cyklostezky koordinuje a spravuje následující cyklistickou infrastrukturu

*Celkem téměř 5 000 km značených cyklotras

*To obnáší péči o téměř 14 000 značek cyklistického dopravního značení umístěných na téměř 8 000 sloupcích

Základem jihočeské dopravní infrastruktury je síť jihočeských páteřních cyklistických cest

  • Vltavská cyklistická cesta (430 km, z toho jihočeská část téměř 300 km)
  • Otavská cyklistická cesta (135 km)
  • Příhraniční cyklistická cesta EV 13 (320 km) v terénu vyznačena v loňském roce
  • Cyklistická cesta Lužnice - Nežárka (140 km) aktuálně probíhá její vyznačení v terénu
  • Cyklistická cesta Zlaté stezky Pasov - Vimperk a po Volyňce do Strakonic (záměr)
  • Cyklistická cesta Pasov - Prachatice a po Blanici do Putimi (projektový záměr)

Finanční prostředky pro Nadaci Jihočeské cyklostezky

Prostředky pro svou činnost NJC získává prostřednictvím partnerství s ČEZem a řadou obcí Jihočeského kraje, z rozpočtu kraje, z řady dotačních evropských a národních fondů

Dopravní systém Cyklotrans - obslužný systém cyklobusů, ranní rozvoz, večerní svoz

*Nejrozšířenější systém cyklobusů v ČR

*Jezdí od půlky června do konce září

Zelená linka - směr Česká Kanada – Znojemsko
Červená linka - směr Lipensko – Šumava
Modrá linka - směr Vimperk – Šumava
Oranžová linka - Chlum u Třeboně – Gmünd
Žlutá linka - směr Písek – Orlicko
Šedá linka - Prachatice -Sumava (pracovní dny)
Vltavská linka - sleduje tok Vltavy na Lipno
Novohradská linka – Č. Budějovice, T. Sviny, N. Hrady a Hojná Voda

*Generálním partnerem DS Cyklotrans je již 5 let ČEZ – ETE

Pěší turistika na jihu Čech

*Díky aktivní a dlouhotrvající spolupráci s Klubem českých turistů (KČT) se jižní Čechy mohou pyšnit hustou a skvěle značenou sítí turistických tras.

*V loňském roce obnovili členové KČT za finanční podpory Jihočeského kraje ve výši 390 tisíc korun značení přibližně 1 800 kilometrů stezek.

*Každý rok se tak podaří obnova asi jedné třetiny z celkové délky tras přesahující 5 200 kilometrů stezek pro pěší, 100 kilometrů lyžařských tras a zhruba 300 kilometrů stezek pro turistiku na koni.

*Vedle toho kraj disponuje sítí bezmála 5 000 kilometrů značených cyklotras a cyklostezek. Zhruba třetina z nich kopíruje trasy stezek pro pěší.

*Budoucí kooperace mezi KČT a krajskými institucemi podílející se na rozvoji cestovní ruchu je i do budoucna velmi žádoucí. Pro jihočeský kraj zůstane tato oblast jednou z hlavních rozvojových priorit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…