V roce 2015 zkontrolovali celníci více než čtyři tisíce cizinců pracujících na našem území

07.01.2016 11:23

V loňském roce zkontrolovaly celní úřady tisícovku firem a provozoven zaměstnávající cizince. U poloviny zjistily porušení právních předpisů.

V roce 2015 zkontrolovali celníci více než čtyři tisíce cizinců pracujících na našem území
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Z téměř dvou tisíc zkontrolovaných cizinců ze třetích zemí odhalili celníci 274 pracujících s absencí povolení k pobytu či povolení k zaměstnání. Kontrolu zaměřili i na pracující občany z členských zemí EU.

Největší počet porušení zákona o zaměstnanosti byl zjištěn v oblasti stavebnictví, ve stravovacích a ubytovacích službách a v prodejnách. Nejvíce porušení oznamovacích povinností zaměstnavatelů bylo zjištěno ve větší míře u Bulharů a Maďarů.

K nejdůležitějším loňským kontrolám, které byly zaměřené na nelegální zaměstnanost, patří celostátní akce JABLA (27. 4. 2015 – 30. 4. 2015) a KAXO (25. 11. 2015 – 27. 11. 2015). Při akci JABLA celníci zkontrolovali 700 cizinců a odhalili více než polovinu porušení zákona o zaměstnanosti. V listopadu pak prověřili na 240 cizinců a u 141 zjistili pochybení. Nejvíce cizinců podezřelých z výkonu nelegální práce bylo zjištěno u osob s ukrajinskou státní příslušností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…