V seznamech neznámých vlastníků nemovitostí přibylo 310 tisíc nových položek

02.09.2015 17:20

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) aktualizoval na svých webových stránkách informace o tzv. neznámých a nedostatečně identifikovaných vlastnících nemovitostí vedených v katastru nemovitostí.

V seznamech neznámých vlastníků nemovitostí přibylo 310 tisíc nových položek
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Z původních 180 tisíc položek se seznam rozrostl o více jak 310 tisíc záznamů a dosáhl celkového čísla 490 tisíc položek. Důvodem dodatečného rozšíření seznamu byla kontrola zápisů v katastru nemovitostí s cílem dohledat ve sbírce listin maximum údajů.

„Bezplatně pomáháme občanům při prokazování jejich nároků na rodinné nemovitosti. Od začátku roku se nám podařilo dohledat vlastníka u více než 1500 položek a u dalších čtyř tisíc jsme dali podnět k zahájení dědického řízení,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Soupis nyní zahrnuje údaje o 240 tisících nemovitostech, z toho je 230 tisíc pozemků a 8,5 tisíce staveb. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 160 tisíc a přibližně 1 600 právnických osob. Kolem 11 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky. Protože některou nemovitost může vlastnit více nedostatečně identifikovaných vlastníků, je počet předaných položek vyšší než samotný počet nemovitostí.

Soubory týkající se neznámých a nedostatečně identifikovaných vlastníků převzal ÚZSVM od Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Nejvíce, přes 126 tisíc záznamů, se jich nachází v Jihomoravském kraji, ve Středočeském kraji (88,4 tisíce) a Zlínském kraji (61,8 tisíc). Nejméně je jich evidováno v Karlovarském kraji (214). Pozemky s největší výměrou jsou evidovány ve Vizovicích (418 ha), Horní Vsi ve Fryštáku (267 ha) a Brumově (166 ha), ve všech případech se jedná o lesní pozemky.


Z dosavadních zkušeností s prošetřováním žádostí vyplynulo, že zhruba v 90 % případů se nejedná o příbuzné žadatelů, ale o osoby se stejným příjmením. Doložit své příbuzenství nějakým dokladem je tedy schopno jen přibližně 10 % z nich. ÚZSVM upozorňuje, že prokázání majetkových nároků spočívá plně na občanech samotných, kteří k tomu musí shromáždit listiny prokazující jejich právní nástupnictví a následně podat podnět k zahájení soudního řízení o pozůstalosti.

Úřadu se při pátrání po neznámých vlastnících podařilo odhalit například nemovitosti Leo Poppera, otce spisovatele Oty Pavla, sochaře Albína Poláška, tvůrce známé sochy boha Radegasta na hoře Radhošť, mnoha židovských obětí nacismu nebo pozemky zřejmě patřící slovenským příbuzným prezidenta T. G. Masaryka.

Údaje o předaných nemovitostech zveřejněných na webu ÚZSVM se dosud týkaly pouze nemovitostí zapsaných na zcela neznámého vlastníka nebo fyzické osoby označené pouze jménem a příjmením. Nově jsou do seznamů zahrnuty i údaje o nemovitostech ve vlastnictví fyzických osob, které jsou identifikovány jménem, příjmením a údajem o adrese. Dále i nemovitosti ve vlastnictví právnických osob s neexistujícím identifikačním číslem (IČ) v dostupných registrech nebo bez IČ a rovněž stavby s čísly domovními, u kterých není znám vlastník.

Údaje o neznámých vlastnících nemovitostí přebírá ÚZSVM od Českého úřadu zeměměřického a katastrálního a zveřejnil je na webové adrese: http://www.uzsvm.cz/nedostatecne-urcite-identifikovani-vlastnici-2140-0-85/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…