V soutěži Junior Sommelier Moravy bodovali i studenti z Přímětické

28.11.2016 15:14

Čtvrtý ročník soutěže Junior Sommelier Moravy, která se konala tento týden v Louckém klášteře ve Znojmě, zná své vítěze. Mezi 19 soutěžícími z 10 škol kralovala z Přímětické Zuzana Komůrková. Že vínu velmi dobře rozumí, dokázaly i ostatní soutěžící sommelierky z Přímětické – všechny se probojovaly minimálně do semifinále.

V soutěži Junior Sommelier Moravy bodovali i studenti z Přímětické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vinárna, ilustrační foto

Jsem velmi rád, že sommelieři ze Znojma, z Přímětické školy, si drží neustále svoji vysokou úroveň a neustále se nachází mladí studenti, kteří mají zájem se ve svých oborech vzdělávat nad rámec vyučovacích osnov. Věnují tomu svůj volný čas a využívají podpory a podmínky, které jim škola vytváří, k tomu, aby si rozšířili své vzdělání a získali tak potřebnou praxi a zkušenosti v tak reprezentativních a současně náročných soutěžích,“ říká František Koudela, člen představenstva AS ČR.

„Vždyť na takovéto soutěži je nutná znalost o víně a gastronomii tak rozsáhlá, že přesahuje daleko hranici osnov. Samozřejmě, že co se týká senzorického popisu, tak kromě teoretických znalostí a praxe je potřeba i mít vlohy k této profesi. A co teprve servis vína (ať již šumivého nebo tichého), zde je potřeba v 5 minutách uplatnit techniku, znalosti o víně a gastronomii,  psychologii, takt, diplomacii a komunikační schopnosti, a to před porotou a početným publikem. Takové zkušenosti jsou pro následný profesní život k nezaplacení,“ dodává Koudela.

Získat titul Junior Sommelier Moravy znamenalo poprat s několika disciplínami. V základním kole museli soutěžící zvládnout písemný test s otázkami o vinařství, vinohradnictví a gastronomii České republiky. V semifinále následovala degustace anonymních vzorků vín a servis červeného vína. Ve finále, do kterého postoupili čtyři nejlepší, čekaly na soutěžící následující disciplíny: doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu, oprava chyb ve vinném lístku (vinný lístek je postavený na vínech pocházejících z České republiky), servis sektu a představení jedné ze čtyř vinařských podoblastí, kterou si vylosovali.

Zuzana Komůrková

„Do semifinále, kam postupuje 15 soutěžících, se ze SOU a SOŠ Přímětická probojovali Zuzana Komůrková, Barbora Nixová, Přemysl Illek, Tereza Holcová a Klára Hanzalová. K nim můžeme ještě připojit Romanu Hlaváčkovou, která sice už z Přímětické odmaturovala a nyní studuje jinou školu, ale počítá se mezi velmi úspěšné odchovankyně této školy,“ doplňuje Koudela.

Nejlepší výkon předvedla a druhé místo obsadila Zuzana Komůrková (SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo), a čtvrtou příčku obsadila Romana Hlaváčková (Jazyková škola Znojmo, odchovankyně SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo). Celkové výsledky soutěže: 1. místo Nina Šallaiová (Súkromná SOŠ Gos, Slovensko), 2. místo obsadila Zuzana Komůrková (SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo), 3. místo Anna Hrazdilová (SŠ Brno, Charbulova) a 4. místo Romana Hlaváčková (Jazyková škola Znojmo, odchovankyně SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo).

Předchozí úspěchy Zuzany Komůrkové, obor Cestovní ruch 4. ročník:

3. místo na oficiálním mistrovství sommelierů juniorů ČR Bohemia Trophée 2015   

1. místo na soutěži sommelierů „Těšínská karafa“ Český Těšín 2015   

Čtvrtý ročník soutěže Junior Sommelier Moravy, jejímž pořadatelem je Asociace sommelierů ČR – pobočka Morava, se konal za podpory Vinařského fondu ČR, Jihomoravského kraje, města Znojma a pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Fotogalerie celé soutěže naleznete na www.sommeliermoravy.cz a na facebooku www.facebook.com/sommelier.moravy.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…