V účetnictví Ministerstva školství za rok 2015 nejsou podle NKÚ významné nedostatky

09.08.2016 10:31

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil vedení účetnictví, sestavení závěrečného účtu a účetní závěrky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a údaje, které byly předkládány pro hodnocení plnění rozpočtu za rok 2015.

V účetnictví Ministerstva školství za rok 2015 nejsou podle NKÚ významné nedostatky
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Kontroloři se zaměřili na správnost, úplnost a průkaznost údajů. Podle kontrolorů účetní závěrka MŠMT za rok 2015 podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví. NKÚ prověřil vedení účetnictví MŠMT už v minulosti. Z výsledků aktuální kontroly vyplynulo, že MŠMT většinu nedostatků, které mu kontroloři vytkli v minulých kontrolách, odstranilo.

Kontroloři mimo jiné analyzovali skutečnosti, které měly vliv na vývoj podmíněných závazků v letech 2010 až 2015. Ty totiž souvisí s nároky na budoucí rozpočty. Kontroloři porovnali výše podmíněných závazků z účetních závěrek jednotlivých ministerstev za rok 2015 a zjistili, že nejvíce se na celkových podmíněných závazcích ve výši 410 miliard korun podílí Ministerstvo financí, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo obrany a právě MŠMT.

V účetní závěrce MŠMT za rok 2015 byly nesprávnosti, jejichž hodnota převyšuje 665 milionů korun. Nejvíce se na nich podílelo chybné účtování o podmíněných závazcích z transferů. Navzdory těmto nesprávnostem podává účetnictví MŠMT věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví, protože nesprávnosti ve svém souhrnu nepřekročily takzvanou hladinu významnosti1, kterou kontroloři pro tuto kontrolu stanovili ve výši 2,8 miliardy korun. Kontroloři prověřili i údaje sloužící k hodnocení plnění státního rozpočtu za rok 2015 a zjistili, že MŠMT významně nechybovalo. Zásadní pochybení kontroloři nezjistili ani při prověřování závěrečného účtu za rok 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…