VFN v Praze zahajuje Rok prevence – začíná 21. ledna

20.01.2015 10:15

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze si letos připomíná 225. výročí svého založení. Do oslav se rozhodla zapojit i veřejnost a realizovat pro ni projekt s názvem Rok prevence 2015. Po celý rok budou připraveny aktivity, které mají upozornit na důležitost a význam prevence. Díky ní je možné včas odhalit. zdravotní problémy, a zvýšit tak šanci na úspěšné vyléčení. První akce začíná 21. ledna na Karlově náměstí v Praze.

VFN v Praze zahajuje Rok prevence – začíná 21. ledna
Foto: red
Popisek: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zahajuje projekt Rok prevence. Každý měsíc se zaměří na jednu terapeutickou oblast, v níž hraje prevence zásadní roli. „Zdraví lidé, především mladší věkové ročníky, na preventivní prohlídky obvykle nechodí, dokud nepociťují problém. Takto uvažuje až 60 % všech lidí. Přitom včasné odhalení zdravotního problému může zvýšit šanci na úplné uzdravení až o 95 %,“ uvádí Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA, ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, a dodává: „Proto je cílem projektu Roku Prevence právě poukázat na důležitost preventivních vyšetření.“

VFN v Praze chystá v letošním roce 12 edukativních akcí pro veřejnost

Leden

Preventivní prohlídky – vyšetření zraku

Únor

Bolesti hlavy a zad

Březen

Onemocnění plic

Duben

Prevence melanomu

Květen

Civilizační choroby

Červen

Kardiovaskulární nemoci

Červenec

Pohlavní choroby

Srpen

Péče o zuby

Září

Urologický měsíc

Říjen

Zažívací potíže

Listopad

Onkologie

Prosinec

Nemoci ledvin

 

První akce proběhne 21. ledna na Karlově náměstí v Praze, kdy bude mít veřejnost od 9 hodin po celý den možnost podstoupit několik preventivních vyšetření, která je mohou včas upozornit na zdravotní problém. Jedno z vyšetření, které bude pro veřejnost připraveno, je měření nitroočního tlaku. „Zvýšený nitrooční tlak může znamenat vyšší riziko vzniku zeleného zákalu. Pokud někomu naměří pracovníci na akci vyšší tlak, doporučí mu navštívit svého očního lékaře, se kterým v případě potřeby zahájí odpovídající léčbu,“ říká MUDr. Pavel Diblík, MBA, primář Oční kliniky VFN v Praze a 1. LF UK.

Maminky batolat a malých dětí mohou nechat svým ratolestem na akci přeměřit oči, a včas tak odhalit, zda netrpí oční vadou, která by bez včasné léčby mohla zanechat trvalé následky. Mezi ně patří například tupozrakost – vada, kvůli které jinak zdravé oko nevidí, protože není včas korigováno brýlemi. Včasná prohlídka v dětském věku je v tomto případě jedinou možnou prevencí.

Dospělí zájemci mohou podstoupit i vyšetření přístrojem, díky němuž je možné z vyšetření očí odhalit diabetes až sedm let před vznikem komplikací. Diabetem v současné době trpí asi 8 % populace a odhaduje se, že je u nás ještě dalších 200-250 tisíc pacientů, kteří o své nemoci neví.

Osvětový projekt Rok prevence podpoří také oblíbený herec, známý filmový i reklamní režisér a v neposlední řadě nadšený sportovec Jakub Kohák, který se 21. ledna zúčastní první „vykopávací“ akce. „Sport mám moc rád; hlavně fotbal, kterému se intenzivně věnuji a drtivě v něm vynikám. Ruku v ruce se sportovní aktivitou jde samozřejmě fyzická kondice a pevné zdraví. O obojí je dobré pečovat a nezanedbávat ani preventivní lékařské prohlídky. Proto jsem rád, že se Všeobecná fakultní nemocnice v Praze rozhodla pustit do tohoto projektu,“ uvedl.

Více informací o projektu se dozvíte na www.rokprevence.cz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …