Víno Blatel: V Blatnici vyrábí vína s etiketami pro nevidomé. K dostání jsou v běžných obchodech

12.04.2014 12:52

Plastické body vyražené do materiálu, které čtenář vnímá hmatem. Tak lze charakterizovat Braillovo písmo, které v současnosti usnadňuje život stovkám nevidomých a slabozrakých lidí. Slepecké písmo se postupně stalo nenahraditelným zdrojem informací. Díky němu si lidé dnes mohou vybírat nejen léky, ale také například víno. Na etikety lahví totiž vinařství kromě tištěného písma přidávají také Braillovy znaky. Vína s etiketami pro nevidomé se tak stávají běžnou součástí zboží v obchodech.

Víno Blatel: V Blatnici vyrábí vína s etiketami pro nevidomé. K dostání jsou v běžných obchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Vinařství Blatel z Blatnice pod Sv. Antonínkem na Slovácku začalo od ledna letošního roku prodávat vína s etiketami pro nevidomé. „Chtěli jsme na trh přijít s něčím novým a originálním. Vzhledem k tomu, že se jedná o produkty určené výhradně do obchodních řetězců, mají zde etikety s Braillovým písmem velký význam,“ uvedla Monika Kořínková, marketingová ředitelka Vína Blatel, které produkuje vína s etiketami pro nevidomé. Za rok vinařství vyrobí zhruba 250 tisíc těchto speciálních lahví. „Etikety s Braillovým písmem však lepíme pouze na láhve, které budou běžně k dostání v obchodních řetězcích Albert, Tesco, Kaufland a Enapo,“ upřesnila Kořínková.

Na etiketách vín je Braillovým písmem vyražena kromě odrůdy také barva vína. Nevidomí tak jednoznačně poznají, zda si vybírají víno bílé, červené nebo růžové, a zda se jedná například o Muškát, Merlot nebo Sauvignon. Kromě toho je každá vinná etiketa potažena holografickou folií, do které je v několika barvách vyražena stopka u hroznu. „Tento motiv při různých úhlech pohledu budí dojem, že hraje barvami duhy. Proto jsme také pruhy na etiketách jednotlivých odrůd vytvořili v sedmi duhových barvách,“ vysvětlila Monika Kořínková z Vína Blatel. „Zatímco láhev Merlotu má pruh červený a Sauvignon nebo Chardonnay žlutý, Müller nebo Muškát zelený,“ dodala Kořínková s tím, že cena lahve s etiketou pro nevidomé se od běžně dostupných vín téměř neliší. Lidé si ji mohou standardně pořídit od sto korun, v akci dokonce stojí necelých sedmdesát korun.

O společnosti VÍNO BLATEL a.s.

Společnost VÍNO BLATEL, a.s. byla založena v roce 1990 a ve své činnosti se zaměřuje na zpracování hroznů a výrobu a prodej vína. Sídlo společnosti je v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, v kraji s mimořádně příznivými podmínkami pro pěstování vinné révy. Je jedním z nejseverněji položených vinařství v rámci České republiky i Evropy. Víno se v této obci pěstuje na rozloze 284 ha, z čehož společnost obhospodařuje 189 hektarů. Vinařské lokalitě vévodí proslulé místo poutí u Sv. Antonína. Mezi hlavní odrůdy, které ve vinicích převládají, patří Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Muškát Moravský, Rulandské bílé a Chardonnay. Společnost je největším tuzemským pěstitelem odrůdy Merlot. Víno této odrůdy bývá často oceňováno na prestižních výstavách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …