VLS: Děti z Karlovarska si zahrály na společný lov

23.01.2016 17:31

Žáci základní školy Chyše a děti ze zdejší mateřinky vyrazily před Vánoci do lesa. Každoročněho v tuto dobu navštěvují obtěžkáni mrkvemi, jablky, kaštany a jinými dobrotami, aby zde ozdobily vánoční stromečky pro zvířátka. Tentokrát si ale zpestřily výpravu i společným lovem.

VLS: Děti z Karlovarska si zahrály na společný lov
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

„Nedovedl jsem si úplně představit, jak budou takhle malé děti na téma lovu reagovat.Výsledek mě mile překvapil“ zmínil se Libor Střeska z lesní správy Valeč.

Celý program zahájila společná příprava výřadu, u kterého se později všichni přivítali a zopakovali si pravidla chování v lese. Poté lesní Miroslav Holas na ukázce okusem postiženého a zdravého stromku vysvětlil potřebu ochrany mladých porostů proti zvěři. Každý z malých posluchačů měl možnost sám si vyhodnotit, který smrček by na Vánoce vyzdobil raději.

Následující sérií honiček si pak děti vyzkoušely, co by se stalo, kdyby se v lese přemnožila zvěř, která by stromy poškozovala. Díky hře se i předškoláčci dovtípili, že les musíme chránit i lovením zvěře a tak nic nebránilo tomu, aby se mohlo přejítk řádnému zahájení naháňky. Účastníci byli seznámeni se základními organizačními i bezpečnostními pravidly a byla jim řádně představena zvěř, která se na honu bude střílet. Děti se rozdělily do skupin na střelce, honce a psi. Jako střelivo posloužily smrkové šišky. Nejmenší školkové dětičky štvaly zvěř s úporným štěkáním a oči střelců zářily štěstím, když trefené kusy padaly k zemi. Nadšení z lovu strhlo mezi honce i paní učitelky, které se tak zahřály v chladném počasí.

V závěru programu proběhl výřad, u kterého se nakonec pedagogové s dětmi i rozloučili.

"Během dopoledne tak účastníci nejen pochopily důvody lovu zvěře, ale také se seznámily s některými mysliveckými tradicemi. Škola v Chyši spolupracuje s Vojenskými lesy dlouhodobě a tak se zde můžeme těšit na dorost zasvěcený do tajů lesnictví a myslivosti," dodala lesní pedagožka karlovarské divize VLS Jana Hynková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…