VLS: Lesnický den v Ralsku budil tradičně mimořádný zájem

19.06.2017 22:18

Ani větrné a chladné počasí neodradilo tisíce návštěvníků od cesty na Skelnou huť v Ralsku, kde Vojenské lesy a statky tradičně pořádají Lesnický den v Ralsku. Viděli zde mimo jiné triumf sportovních dřevorubců VLS na mistrovství republiky v práci s motorovou pilou, které je tradiční součástí akce. Titul národního šampiona v něm vybojoval místní dřevorubec Jindřich Fazekaš z divize VLS v Mimoni.

VLS: Lesnický den v Ralsku budil tradičně mimořádný zájem
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Pro Jindřicha je to již druhý národní titul, první triumf slavil v roce 2014, v následujících dvou letech se však musel "spokojit" se stříbrnou příčkou, kdy mu k absolutnímu titulu vždy kousek chyběl. Prvním vicemistrem se navíc stal sedmapadesátiletý matador dřevorubeckých soutěží Hubert Barták. Zkušený borec „hájící barvy“ VLS v uplynulých letech kvůli zdravotním problémům již zvažoval konec kariéry, stříbrná medaile je tak jeho velkým combakem.

Reprezentanti vojenských lesů a statků navíc vyhráli i národní soutěž družstev. Mistrovský tým vedle dua Fazekaš-Barták tvořili ještě vedoucí lesní výroby VLS Pavel Češka a Jiří Kadavý. Podrobné výsledky letošního MČR a poháru přineseme zítra společně s výsledky soutěže juniorských operátorů vyvážecích traktorů, která byla další tradiční soutěží na Skelné huti.

Národní šampionát měl mimořádnou diváckou kulisu, nemenší zájem návštěvníků však vzbudil i další program Lesnického dne. Tradičně velké zaujetí vyvolala divácky atraktivní dřevorubecká show Timbersport v podání týmu vicemistra světa Martina Komárka, diváci nevynechali ani novinku letošního ročníku, kterou byla ukázka dřevorubeckého sportu Eurojack, plná velkých seker, obřích pil i stromolezení.

Malé i velké kluky nenechala chladnými výstava lesní ale i zahradní techniky od renomovaných vystavovatelů. A především na malé návštěvníky myslel doprovodný program vrchovatou měrou. Dětem se představili lesní pedagogové VLS, ale i dalších českých lesnických institucí. Epicentrem naučně-zábavného soutěžního programu byl, jak je již zvykem obří nafukovací stan „VLS dětem“ s nedalekým lesem, kde byla rozmístěna jednotlivá stanoviště. Soutěžilo se letos o cyklistickou lahev s motivy lesních zvířátek. Vedle toho pro děti byly připraveny projížďky na koních, lukostřelba a ukázky branných a záchranných složek. Letečtí hasiči předvedli simulované hašení lesního požáru, plánovaný seskok armádních parašutistů se však nekonal s ohledem na povětrnostní podmínky. Vojáci však návštěvníkům jako satisfakci nabídli prohlídku bojového vrtulník Mi-17, který se před polednem snesl na paseku u Skelné huti. O jednu z největší atrakcí pro malé návštěvníky Lesnického dne se však postarali místní hasiči, kteří na paseku u areálu „nafoukaly“ ze speciálního výrobníku stovky metrů krychlových technické pěny, ve které mohly děti desítky minut dovádět.

A protože k lesnictví nedomyslitelně patří myslivost, tradičně bohatý program nabídla sobota v Ralsku i v této oblasti. Hlavní událostí byla tradičně chovatelská přehlídka divize VLS Mimoň ze sezóny2016-2017. Výstava vedle jiného představila špičkové trofeje jelena evropského, z nich jednu zlatou s bodovou hodnotou 214,62 CIC, devět stříbrných a plných třináct v bronzových medailových hodnotách. Chov daňka skvrnitého pak reprezentovaly dvě zlaté, tři stříbrné a čtyři bronzové medaile. Silný chov muflona z Ralska pak byla zastoupen plnými třinácti zlatými, pěti stříbrnými a čtyřmi bronzovými trofejemi.

Diváci navíc zhlédli představení sokolníků, přehlídku loveckých psů, prezentace vysokého standardu lovecké hudby u VLS se ujali trubači z lesnické divize v Lipníku nad Bečvou. Součástí doprovodného programu byla také prodejní výstava mysliveckého oblečení a dalšího vybavení pro lov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …