VLS: Na Pustevnách začal růst „nový“ Libušín

27.06.2017 22:46

Podle ředitele Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřicha Ondruše by hrubá stavba měla stát do konce letošního roku. Své brány by pak obnovená památka měla veřejnosti otevřít na podzim 2019.

VLS: Na Pustevnách začal růst „nový“ Libušín
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Na obnovu Libušína byla vypsána sbírka, do níž se na darech od lidí, obcí, měst, krajů a dalších institucí sešlo na 16 miliónů korun. Nefinančním plněním se na obnově dřevěné památky podílejí také o obě státní lesnické společnosti. Lesy ČR věnovaly na obnovu Libušína dřevo, jež se těžilo blízko Libušína na svazích u Prostřední Bečvy podobně jako při původní stavbě. Těžbu a svoz zajistily rovněž jako dar Vojenské lesy a statky ČR. Také zimní těžba se blížila historickým postupů, protože dřevo z beskydských svahů okolo Prostřední Bečvy stahovali koně.

Slavnostního zahájení stavby se proto vedle ministra kultury Hermana zúčastnili i partneři projektu. Vojenské lesy a statky zastupoval ředitel divize Plumlov Jaroslav Melichar.

Libušín, symbol beskydských Pusteven, patřil k oblíbeným cílům českých i zahraničních turistů. Vznikl v roce 1899 podle návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Jméno nesl po kněžně Libuši. Objekt zachvátil požár v noci z 2. na 3. března 2014. Vyšetřování požáru doposud nebylo pravomocně ukončeno, kriminalisté však dospěli k závěru, že oheň vznikl v tělese komínu a obvinili muže, který se na opravách podílel, z obecného ohrožení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…