VLS: Nejstarší "Vánoční stromek" má 9550 let

31.12.2015 18:30

Až se přehoupne půlnoc, o rok více bude mít také osamoceně rostoucí smrk ztepilý ve švédském národním parku Fulufjället.

VLS: Nejstarší "Vánoční stromek" má 9550 let
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Rok života ale v případě tohoto asi pětimetrového stromku neznamená prakticky vůbec nic. Zažil totiž již období mezolitu, přežil první summerské a jiné mezopotanské dynastie i dávné megalitické kultury v Evropě. A když vznikalo starověké Řecko, byly mu již čtyři tisíce let. Zkrátka byl zde o více než sedm tisíc let dříve, než se vůbec začal psát náš letopočet...

Jmenuje se „Old Tjikka“ - Nezničitelný - a je mu 9550 let. Jeho objevitel, profesor fyzické geografie na univerzitě v Umeå, Leif Kullman, pozoruhodný unikát objevil v roce 2004. Dlouhým zkoumáním zjistil, že životnost tohoto organismu je snad nekonečná. „Z velké části je to proto, že má schopnost sám se klonovat,“ tvrdí profesor Kullman. Odborníci, kteří mu prozkoumali kořeny, zjistili radiokarbonovou metodou, že "Vánoční stromeček" je starší více než 9 550 let, zatímco kmen „jen“ 600 let. Jde o to, že jakmile kmen uhyne, okamžitě vyrazí z kořenů kmínek nový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…