VLS: Šumavský týden ve znamení výsadby stromu roku 2016 třešně ptačí

02.06.2016 20:34

Týden lesů u šumavské divize v Horní Plané byl velice pestrý a zahrnoval aktivity pro malé i dospělé. Zapojily se do něj podle svých možností všechny lesní správy. Těm nejmenším lesníci předčítali z knihy „Dědeček lesník vypráví,“ ty větší se v rámci vycházek učili poznávat rostliny, keře i stromy. Lesníci jim vysvětlovali složité vztahy všeho živého v přírodě, úlohu jednotlivých zdánlivě nepatrných rostlin a živočichů na celek a jejich vzájemné vazby.

VLS: Šumavský týden ve znamení výsadby stromu roku 2016 třešně ptačí
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Na každé správě proběhlo několik akcí, ale jedna byla u všech stejná – výsadba „třešně ptačí,“ která je stromem roku 2016.

Děti si za dozoru vysadily několik „svých“ třešní a potom je ochránily pletivem proti poškození zvěří. Určitě na svých budoucích vycházkách rády zavítají k tomu „svému“ stromku se podívat, jak roste. „Na závěr si děti opékaly buřty a buřtíky a všude jsme museli slíbit, že tyto akce Týdne lesů budeme za rok opět opakovat,“ popsal lesní pedagog šumavské divize VLS Jiří Flíček.

Pro dospělé byly připraveny ve spolupráci se Státním intervenčním zemědělským fondem České Budějovice dvě exkurze na Knížecí stolec a jedna k pramenům Blanice. Celkem se zúčastnilo 120 lidí, někteří přijeli až z Plzeňska. Pracovníci VLS jim ukázali odrůstající lesní kultury po orkánu Kyrill, který postihl Šumavu před 9 lety. Téměř všichni využili možnost vyhlídky z vrcholu Knížecího stolce, a to i nejstarší účastnice zájezdu paní Svobodová ve svých 91 letech.

Exkurze k pramenům Blanice byla pro všechny obzvláště přitažlivá, protože se do těchto míst z důvodů vojenského provozu běžně nedostanou. Byli seznámeni se složitou situací lesnického hospodaření v NPP Blanice a shlédli nové přemostění Blanice financované z evropských dotací. I tentokrát se potvrdila velká obliba těchto exkurzí s průvodcem, který seznamuje veřejnost s činností VLS na územích, která jsou určena k výcviku vojsk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…