VLS zvou děti a studenty z regionů do soutěže YPEF 2016

07.12.2015 22:50

Od ledna se opět rozběhne série místních kol mezinárodní soutěž pro žáky základních a studenty středních škol o lesnictví.

VLS zvou děti a studenty z regionů do soutěže YPEF 2016
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Projekt Mladí lidé v evropských lesích (Young People in European Forests) je určen mladým od 13 do 19 let. Partnerem projektu budou stejně jako loni Vojenské lesy a statky, které zorganizují místní kola na všech svých divizích.

„Vojenské lesy a statky soutěž podporují nejen jako finanční partner, ale podnikoví lesní pedagogové se do projektu zapojují organizačně, “ řekl ředitel Vojenských lesů a statků Josef Vojáček.

Soutěž Mladí lidé v evropských lesích, jejímž národním koordinátorem je Česká lesnická společnost, má čtyři kola. V lednu 2016 začne místními koly, která se konají navybraných lesních správách státních podniků Lesy ČR a Vojenské lesy a statky.

„Místní kola jsme vypsali na všech našich divizích. Chceme možnost účasti v YPEFu nabídnout všem studentům a žákům z okolí území, která máme ve správě. Podle prvních přihlášek je zájem škol velký, jen na divizi v Mimoni se nám sešlo pár dní po vypsání soutěže osm přihlášek,“ vysvětlil šéf lesních pedagogů VLS Jan Kobr.

Vítězové místních kol pak postoupí do šesti regionálních kol, která se v březnu uskuteční na středních lesnických školách v Hranicích, Písku, Trutnově a Žluticích a na Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Vítězové z těchto kol postupují do červnového národního kola, které proběhne v Kostelci nad Černými lesy. Například studentské družstvo ze Střední lesnické školy a středního odborného učiliště Křivoklát se tak v posledním ročníku probojovalo z hořovického kola u VLS až do národního finále, když v dubnu vyhrálo pražské regionální kolo.

Vrcholem je pak v září 2016 mezinárodní kolo, kam postupuje absolutní vítěz kola národního. V minulých letech se konalo v Estonsku, Portugalsku, Německu a Rumunsku.

Do místních kol šestého ročníku soutěže se již mohou žáci a studenti základních a středních škol hlásit s pomocí elektronické přihlášky na webových stránkách soutěže www.ypef.cz.

Nadnárodní evropská soutěž Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) vznikla z iniciativy polských lesníků, Česko se jí zúčastnilo poprvé v roce 2011 a od 2. ročníku převzala garanci za organizaci národního kola soutěže Česká lesnická společnost jako nezávislá stavovská organizace, která zastupuje lesníky napříč oblastmi jejich působení. YPEF si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…