VLS zvou žáky a studenty do mezinárodní soutěže YPEF 2019

11.12.2018 21:54

V lednu a únoru zorganizují lesní pedagogové VLS sedm místních kol vědomostní soutěže o lese a přírodě.

VLS zvou žáky a studenty do mezinárodní soutěže YPEF 2019
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Žáci a studenti z okolí Brd, Liberecka, Karlovarska, Českokrumlovska, ale i Vyškovska a Olomoucka mohou na přelomu ledna a února otestovat své znalosti o přírodě, lese a lesnictví v mezinárodní vědomostní soutěži YPEF 2019 (Young People in European Forests – Mladí lidé v evropských lesích). Od 29. ledna do 27. února pro ně uspořádají lesní pedagogové Vojenských lesů a statků (VLS) celkem sedm místních kol.

Možnost zúčastnit se letošního ročníku YPEFu tak již tradičně nabídnou dětem Vojenské lesy a statky na všech svých lesnických divizích, karlovarští lesníci VLS dokonce dvakrát.

„Již tradičně organizujeme místní kola pro děti z regionů, v nichž hospodaříme. Karlovarská divize navíc organizuje druhé kolo v Podbořanech, aby se soutěže mohli zúčastnit i žáci z Ústeckého kraje. Jsme rádi, že je o účast rok od roku větší zájem a téměř pokaždé z našich místních kol postoupí alespoň jedno družstvo do regionálních kol,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

YPEF je určena pro mladé lidi se zájmem o přírodu. Soutěží se ve tříčlenných týmech a s ohledem na možný po-stup do mezinárodního kola se očekává, že všichni soutěžící budou ovládat anglický jazyk. Soutěžící jsou rozdělení do dvou věkových kategorií. Mladší se rekrutují z 6. až 9. tříd, starší kategorie je určena středoškolákům. V soutěžní den místního kola na soupeřící týmy čeká nejprve písemný vědomostní test, na který navazuje praktické poznávání přírodnin.

YPEF u VLS odstartuje místním kolem v Horní Plané v úterý 29. ledna, o týden později, 5. února, se jej budou moci zúčastnit děti a studenti z Ralska, a ve čtvrtek 7. února pak proběhne místní kolo v Lipníku n. B. na Olomoucku. V úterý 12. února pak do soutěže vstoupí zájemci z Karlovarska, o týden později, 19. února, děti z Ústeckého kraje na místním kole v Podbořanech a také žáci z okolí Brd. Sérii místních kol YPEF u VLS uzavře 27. února soutěžní mítink v Plumlově na Vyškovsku.

Do místních kol YPEF 2017 se mohou žákovská a studentská družstva hlásit elektronicky ZDE.

Vítězný tým z každého místního kola postoupí do regionálního kola, odkud má v případě vítězství možnost se probít do národního finále. To proběhne před letními prázdninami tradičně v Kostelci nad Černými lesy v prostorách Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Národní šampioni budou vysláni do mezinárodního finále, které letos poprvé v historii YPEF organizuje Česká republika. A hostí jej v rekreačním zařízení na šumavské Olšině ve dnech 23. - 27. září 2019 Vojenské lesy a statky.

Nadnárodní evropská soutěž YPEF vznikla z iniciativy polských lesníků. YPEF si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti. Česko se jí zúčastnilo poprvé v roce 2011 a od 2. ročníku převzala garanci za organizaci národního kola soutěže Česká lesnická společnost jako nezávislá stavovská organizace, která zastupuje lesníky napříč oblastmi jejich působení. Vojenské lesy a statky jsou partnerem YPEF od roku 2015.

YPEF 2019 u VLS

29. 1. 2019
VLS ČR, s.p., divize Horní Planá, Růžena Heřmánková
tel.: 703 154 674, e-mail ZDE

5. 2. 2019
VLS ČR, s.p., divize Mimoň, Eva Zikmundová
tel.: 739 484 239, e-mail ZDE

7. 2. 2019
VLS ČR, s.p., divize Lipník nad Bečvou, Bc. Romana Klevarová
tel.: 739 485 201, e-mail ZDE

12. 2. 2019 (Karlovy Vary) a 19. 2. 2019 (Podbořany)
VLS ČR, s.p., divize Karlovy Vary, Lenka Kolibačová
tel.: 703 458 682, e-mail ZDE

19. 2. 2019
VLS ČR, s.p., divize Hořovice, Petra Večeřová
tel.: 731 137 618, e-mail ZDE

27. 2. 2019
VLS ČR, s.p., divize Plumlov, Jiří Fusek
tel.: 737 226 540, e-mail ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…