VLS zvou žáky a studenty na YPEF 2017, v lednu zorganizují osm místních kol

08.01.2017 22:48

Na Příbramsku, na Českokrumlovsku i Karlovarsku a Olomoucku, ale také na Liberecku pro děti z okolí Ralska proběhne v režii lesních pedagogů Vojenských lesů a statků mezinárodní soutěž pro děti a mládež o přírodě lese a lesnictví YPEF (Young People in European Forests) již opakovaně. Nově se však tříčlenná družstva mohou zúčastnit místních kol u VLS také v Klášterci nad Ohří, Podbořanech na Ústecku a v Plumlově na Vyškovsku.

VLS zvou žáky a studenty na YPEF 2017, v lednu zorganizují osm místních kol
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

VLS uspořádají místní kola již potřetí a potřetí jich bude více než v loňském roce. Soutěž YPEF 2017 proběhne u VLS ve dnech 23. až 31. ledna 2017.

„V roce 2015, kdy jsme se jako podnik stali partnery soutěže, proběhly u VLS dvě místní kola v režii našich lesních pedagogů, loni jich bylo pět a na ročník v tomto roce plánujeme o tři více. Hlavní nápor bude na Janu Hynkovou z karlovarské divize, kde byl již loni zájem o soutěž ze strany místních škol enormní. Plánujeme v okolí hned tři místní kola v Karlovarském, ale i v Ústeckém kraji,“ uvedl vedoucí lesních pedagogů VLS Jan Kobr.

Soutěž YPEF 2017 proběhne u VLS ve dnech 23. až 31. ledna 2017.

Mezinárodní soutěž YPEF je určena pro mladé lidi se zájmem o přírodu. Soutěží se ve tříčlenných týmech a s ohledem na možný postup do mezinárodního kola se očekává, že všichni soutěžící budou ovládat anglický jazyk. Soutěžící jsou rozdělení do dvou věkových kategorií. Mladší se rekrutují z 6. až 9. tříd, starší kategorie je určena středoškolákům. V soutěžní den místního kola na soupeřící týmy čeká nejprve písemný vědomostní test, na který navazuje praktické poznávání přírodnin.

Vítězný tým z každého místního kola postoupí do regionálního kola, odkud má v případě vítězství možnost se probít do národního finále. To proběhne tradičně v Kostelci nad Černými lesy v prostorách Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze.

„Tým, který vyhraje národní kolo, bude vyslán do evropské země, která je členem mezinárodního výboru YPEF, kde bude reprezentovat ČR na kole mezinárodním -termíny a místa konání budou upřesněna později,“ doplnil Jan Kobr.

Do místních kol YPEF 2017 se mohou žákovská a studentská družstva hlásit elektronicky ZDE, bližší informace o místních kolech u VLS získají na tomto webu v sekci "VLS vás zvou," kde jsou také kontakty na organizátory jednotlivých kol – podnikové lesní pedagogy.

Nadnárodní evropská soutěž Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) vznikla z iniciativy polských lesníků. YPEF si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti.

Česko se jí zúčastnilo poprvé v roce 2011 a od 2. ročníku převzala garanci za organizaci národního kola soutěže Česká lesnická společnost jako nezávislá stavovská organizace, která zastupuje lesníky napříč oblastmi jejich působení.

Vojenské lesy a statky ČR jsou partnerem YPEF od roku 2015, soutěž podporují nejen finančně, ale tým podnikových lesních pedagogů se podílí také na organizaci místních kol.

YPEF 2017 u VLS

26.1. 2017 divize Horní Planá, organizuje Jiří Flíček ml.

25.1. 2017 divize Hořovice, organizuje Petra Večeřová

23.1. 2017 divize Karlovy Vary – kolo Klášterec n. O, organizuje Jana Hynková

25.1. 2017 divize Karlovy Vary – kolo Karlovy Vary, organizuje Jana Hynková

27.1. 2017 divize Karlovy Vary – místní kolo Podbořany, organizuje Jana Hynková

31.1. 2017 divize Lipník nad Bečvou, organizuje Romana Klevarová

24.1. 2017 divize Mimoň, organizuje Eva Zikmundová

25.1. 2017 divize Plumlov, organizuje Jiří Fusek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…