VZP: Ambulantní specialisté dostanou poprvé smlouvy na dobu neurčitou

24.09.2013 17:15

Na základě dohody s Českou lékařskou komorou se VZP rozhodla nabídnout všem lékařům-ambulantním specialistům vůbec poprvé v historii smlouvy na dobu neurčitou. Těmto lékařům končí dosavadní smlouvy na dobu určitou v roce 2015.

VZP: Ambulantní specialisté dostanou poprvé smlouvy na dobu neurčitou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Nabídka smluv na dobu neurčitou a včasné zveřejnění kritérií, za nichž budou s ambulantními specialisty uzavírány, dokládá pokračující změny smluvní politiky VZP. Ředitel Zdeněk Kabátek už po nástupu do funkce na přelomu let 2012 a 2013 deklaroval zájem spolupracovat se všemi poskytovateli zdravotních služeb korektním, otevřeným a vstřícným způsobem.

„Vedení VZP proto přichází s jasnou a včasnou nabídkou pro řešení končící platnosti smluv ambulantních specialistů. VZP je připravena prodloužit smlouvy všem stávajícím partnerům a poprvé v historii je s ambulantními specialisty uzavřít na dobu neurčitou,“ uvedl Kabátek.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek vítá, že v segmentu ambulantních specialistů by se neměla opakovat situace, která nastala před rokem u nemocnic. „Dohoda VZP - největší zdravotní pojišťovny s ČLK, která je ze zákona garantem kvality a bezpečnosti lékařské péče a zastupuje všechny lékaře v ČR, je dobrou zprávou nejenom pro lékaře, ale především pro pacienty. Pokud jsou klienty VZP, získají jistotu, že je nikdo nepřipraví o jejich lékaře, kterému důvěřují. Kvalitní smlouvy zajišťující stabilitu lékařských praxí považuje komora za jednu z hlavních podmínek rozvoje ambulantní lékařské péče,“ řekl Kubek.

Včasným nastavením kritérií pro uzavírání smluv chce VZP předejít opakování situace z konce loňského roku, kdy došlo k destabilizaci celého systému akutní lůžkové péče. Nemocnicím končily smlouvy a dlouho nebylo jasné, s kým a za jakých podmínek budou obnoveny.

VZP je přesvědčena, že tímto krokem přispívá k celkové stabilizaci systému zdravotnictví v nynější ekonomicky nepříznivé situaci. „Trend nastavený novým vedením VZP je správný. Vede k podpoře seriózních vztahů s ambulantními specialisty, které jsou předpokladem pro to, aby VZP mohla nabídnout svým klientům nejlepší možnou péči,“ konstatoval předseda pracovní skupiny správní rady VZP pro smluvní politiku Michal Sojka.

VZP má nyní uzavřené smlouvy zhruba se sedmi tisíci ambulantními specialisty a za péči o své klienty jim loni zaplatila 11,35 miliardy korun.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…