VZP: Budova pojišťovny se letos podruhé rozsvítí modře

02.04.2020 12:09

Ústředí pojišťovny VZP v Praze na Vinohradech se v noci ze čtvrtka 2. dubna na pátek 3. dubna rozsvítí modře. Pojišťovna se tak připojuje k celorepublikové kampani „Česko svítí modře“ na podporu lidí s autismem.

VZP: Budova pojišťovny se letos podruhé rozsvítí modře
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Osvětová kampaň „Česko svítí modře“ vznikla jako projekt platformy Naděje pro autismus v roce 2014 s cílem zvýšení povědomí veřejnosti o autismu a životě s ním. Kampaň propojuje organizátory osvětových akcí napříč republikou, posiluje vědomí sounáležitosti a solidarity s lidmi s poruchou autistického spektra a jejich rodinami. 

Základem kampaně je modrá barva, která je symbolem komunikace, jedné ze tří oblastí, které jsou pro osoby s poruchou autistického spektra problematické a pro vzájemné porozumění zcela zásadní. Ukázat podporu lidem s autismem lze třeba nasvícením objektu na modro. V České republice se modře rozsvítí například Petřínská rozhledna nebo Jaderná elektrárna Dukovany.

V roce 2007 vyhlásilo OSN 2. duben jako Světový den porozumění autismu. Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje. Důsledkem poruchy je, že děti, potažmo dospělí, dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívají. Včasný záchyt autismu a započetí cílené terapie zvyšuje šanci, že se podaří nastartovat další pozitivní vývoj.

V rámci preventivních prohlídek v roce a půl dítěte se již od roku 2016 provádí vyšetření za účelem včasné diagnostiky autismu. Je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. K diagnostice se používá speciální dotazník, který mají praktičtí lékaři pro děti a dorost ve svých ordinacích. V letech 2017 a 2018 vykázali lékaři tento výkon u 81 424 dětských pojištěnců VZP. U 2 792 dětí se vyskytlo podezření potvrzení autismu. Následné podrobnější vyšetření potvrdilo poruchu autistického spektra v 280 případech, u 1 639 dětí ji naopak vyvrátilo. V roce 2018 bylo u VZP registrováno celkem 4 467 klientů s diagnózou autismu a náklady na jejich péči činily téměř 28 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…