VZP: K úhradám nemocnic pro rok 2013

27.10.2012 19:06

Dohodovací řízení o hodnotách bodu a výši úhrad hrazených služeb a regulačních omezeních pro rok 2013 bylo formálně zakončeno 21. 8. 2012.

VZP: K úhradám nemocnic pro rok 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

V rámci přípravné fáze bylo dosaženo dohody se skupinou poskytovatelů praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost, ambulantní gynekologické péče, zdravotnické záchranné služby a dopravní zdravotní služby. V případě nedohody rozhoduje o hodnotách bodu, výši úhrad a regulačních omezeních Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhláškou.

Návrhy zdravotních pojišťoven vycházely u všech skupin poskytovatelů hrazených služeb z možností zdravotně pojistných plánů pro rok 2013, resp. z předpokládané výše na straně příjmů. VZP ČR navrhovala omezení celkové výše úhrady na konkrétní druh hrazených služeb, a to v případě, že celková výše úhrady za hrazené služby poskytované v určitém segmentu překročí výši stanovenou ve zdravotně pojistném plánu na rok 2013 pro daný segment. U segmentů primární péče VZP ČR navrhovala zachovat celkovou výši úhrady na úrovni roku 2011, u ostatních segmentů pak snížení úhrady o cca 5 % s ohledem na možnosti zdravotně pojistného plánu pro rok 2013.

K dohodě pro rok 2013 nedošlo mj. v segmentu poskytovatelů akutní ústavní péče a dalších hrazených služeb poskytovaných v nemocnicích. Zdravotní pojišťovny vycházely z objemu úhrad roku 2011, který navrhly jako referenční období. S ohledem na predikci příjmů systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2013 zdravotní pojišťovny navrhly zastropování úhrad přibližně na hodnotách roku 2011. Dále byla ze strany VZP ČR navržena korekce celkové výše úhrad s ohledem na hodnoty zdravotně pojistného plánu na rok 2013. Naproti tomu poskytovatelé požadovali objemové navýšení úhrad na cca 102–105 % referenčního období. Pro lepší orientaci poskytovatelů i pojištěnců zveřejňujeme návrh VZP ČR pro DŘ 2013 zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…