VZP: Mezi těhotnými prudce roste zájem o screening Downova

07.09.2014 8:15

Příspěvek na screening Downova syndromu nabízí VZP budoucím matkám od letošního května. Zatímco v prvním měsíci ho využilo jen 234 žen, v současné době se již pravidelný měsíční průměr pohybuje kolem 900.

VZP: Mezi těhotnými prudce roste zájem o screening Downova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Celkem již o příspěvek na uvedené vyšetření požádaly bezmála 3 tisíce klientek VZP a pojišťovna jim dohromady vyplatila skoro 1,5 milionu korun. Trend posledních týdnů ukazuje, že o screening Downova syndromu stojí těhotné víc než o všechny ostatní nabízené benefity pro nastávající matky.

Screening Downova syndromu, nazývaný též prvotrimestrální screening, je kombinací vyšetření krve matky a podrobného ultrazvukového vyšetření plodu. Tak je možné už ve 3. měsíci těhotenství ověřit, zda dítě nebude trpět vrozenou vadou. Prvotrimestrální screening je spolehlivější než jiné doposud používané metody.

Právě to je podle všeho hlavním důvodem, proč je zájem nastávajících matek o příspěvek na screening tak velký. Přestože ho VZP poskytuje teprve čtyři měsíce, už ho využilo více žen než příspěvky na cvičení pro těhotné (1 710 klientek) či předporodní kursy (1 352 klientek) a těsně se dotáhl na doposud nejžádanější těhotenský benefit – příspěvek na přítomnost partnera u porodu (3 073 klientek). Na všechny tři zmiňované aktivity přitom VZP přispívá na rozdíl od screeningu už od začátku roku (tedy dvojnásobný čas).

O které aktivity mají těhotné klientky VZP největší zájem

Nejvíce těhotných zatím o příspěvek na prvotrimestrální screening požádalo na jižní Moravě, ve Zlínském kraji a v Praze. Podrobně ukazuje zájem klientek v jednotlivých regionech a výši vyplacených částek následující tabulka.

Doposud se k vyloučení vrozených vad u plodu používaly zejména takzvané triple testy. Ty ovšem – mimo jiné – často ukazovaly falešně pozitivní výsledky, tedy varovaly před postižením i u zdravého dítěte. Ženy pak leckdy musely podstupovat odběr plodové vody, aby se ukázalo, že šlo o planý poplach. Jindy se stávalo, že se po negativním výsledku triple testu narodilo nemocné dítě.

Prvotrimestrální screening tyto nevýhody výrazně minimalizuje. Navíc se s ním začíná již mezi 11. a 14. týdnem těhotenství (namísto 16. týdne u předchozích postupů) a žena se dozví výsledek o několik týdnů dříve. Kromě vyšetření krve těhotné a výsledků podrobného ultrazvuku započítává do možného rizika i věk matky. Vzhledem k tomu, že těhotných nad 35 let je kolem 20 % (ještě před 30 lety to bylo zhruba 5 %) a že s věkem stoupá riziko vrozených vad, má zahrnutí věku matky do kalkulace rizika nezanedbatelnou roli.

Aby těhotné klientky VZP mohly získat příspěvek až 500 korun na prvotrimestrální screening, stačí, když se zaregistrují do Klubu pevného zdraví. Peníze jim pak mohou být vyplaceny poté, co na kterékoliv pobočce VZP předloží doklad (ne starší tří měsíců), že za vyšetření zaplatily. Cena se pohybuje orientačně mezi 600 až 1 500 korunami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…