VZP: Počet nemocných s HIV se za pět let zvýšil o třetinu. Růst nákladů byl dvakrát rychlejší

28.11.2019 12:35

V loňském roce evidovala Všeobecná zdravotní pojišťovna mezi svými klienty 1 735 pacientů s diagnózou HIV. Oproti roku 2014 jde o nárůst bezmála o jednu třetinu případů. Z více než 96 % se na tomto trendu podíleli muži, jichž přibylo 401. Jen 3,4 % nových pacientů byly ženy (přibylo 15).

VZP: Počet nemocných s HIV se za pět let zvýšil o třetinu. Růst nákladů byl dvakrát rychlejší
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Aktuální data o nakažených HIV zveřejňuje pojišťovna při příležitosti Světového dne boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince.

Zatímco nakažených přibylo za uvedené pětileté období 31,54 %, náklady na péči o ně rostly dvojnásobným tempem a nárůst mezi lety 2014 a 2018 byl 66,61 % – v absolutních číslech se částka za léčbu vyhoupla z 245 milionů na více než 408 miliónů korun. Souvisí to zejména s tím, jak do praxe neustále přicházejí účinnější léky, které ovšem také stojí více peněz.

Jak rostl počet klientů VZP s HIV a náklady na péči o ně

Průměrné náklady na léčbu jednoho pacienta s HIV loni činily 235 tisíc korun. O pět let dříve to bylo méně než 186 tisíc korun na pacienta. Pro srovnání – v průměru vydává VZP na péči o jednoho svého běžného klienta přes 31 tisíc korun.

Nejvíce pacientů nakažených virem HIV je dlouhodobě v Praze, ve středních Čechách a v Jihomoravském a Ústeckém kraji. Infekce HIV a nemoc AIDS se neustále šíří i přesto, že riziko lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním. Potřebné informace najdete např. na webových stránkách Národního programu boje proti AIDS v České republice a České společnosti AIDS pomoc.

Pokud máte obavy a nejste si jisti, zda jste se nemohli nakazit, nechte si udělat příslušné diagnostické vyšetření. Protilátky proti HIV se však vytvářejí zpravidla 2–5 týdnů po nákaze, takže pokud má být výsledek testu skutečně spolehlivý, pak musí uplynout 2–3 měsíce od rizikového chování. O vyšetření byste měli požádat svého ošetřujícího lékaře, můžete však absolvovat odběr krve i v některé AIDS poradně nebo zdravotním ústavu. Výsledek testu budete znát nejpozději do 14 dnů.

Počty klientů VZP s HIV a náklady na péči o ně v jednotlivých regionech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…