VZP: Pozvánky na onkologickou prevenci fungují

11.05.2014 18:16

Dopisy, jimiž zve VZP od začátku roku vybrané klienty na preventivní prohlídky zaměřené na vyloučení některého ze tří onkologických onemocnění, přivádějí k lékaři až o 27 % lidí více, než kolik jich na stejné vyšetření chodilo dříve. Ukázala to analýza, v níž VZP srovnala data z ledna a února letošního roku se stejnými údaji z loňska. Nejvíce přibylo vyšetření, která mají včas odhalit rakovinu tlustého střeva a konečníku.

VZP: Pozvánky na onkologickou prevenci fungují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Projekt adresného zvaní na onkologický screening, na kterém VZP spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví, je zaměřen na včasné odhalení rakoviny prsu, rakoviny děložního hrdla a již zmíněné rakoviny tlustého střeva a konečníku. Dohromady přišlo v lednu a únoru letošního roku na tyto tři prohlídky 380 627 klientů VZP. O rok dříve, tedy v době, kdy lidé pozvánky od pojišťovny nedostávali, bylo stejných vyšetření jen 340 513.

Včasné zjištění nádorového onemocnění je přitom v naprosté většině případů zcela zásadní pro šanci pacienta na uzdravení. Například rakoviny prsu je ročně v Česku zjištěno více než 6 tisíc nových případů a na následky tohoto onemocnění umírá kolem 2 tisíc žen. Odhalení nádoru v počátečním stadiu může snížit úmrtnost o třetinu.

Nárůst zájmu klientů VZP o jednotlivá preventivní vyšetření ukazuje následující tabulka. V počtech vyšetření jsou zahrnuti jak klienti, kteří přišli na prohlídku po obdržení pozvánky, tak ti, kteří přišli sami od sebe. Odlišit tyto dvě skupiny není z počtu vykázaných výkonů možné.

Za první čtyři měsíce letošního roku již VZP pozvala na uvedené prohlídky více než 408 tisíc svých klientů. Celý projekt je rozložen do 18 měsíců – letos dostane pozvánku od VZP 1,2 milionu lidí, příští rok přijde znovu těm, kteří na první výzvu nereagovali a na vyšetření nepřišli. Na obeslání těch, kdo prevenci delší čas zanedbávali, dostala pojišťovna 18 milionů korun od ministerstva zdravotnictví. Vlastní nárůst výkonů, který se odhaduje na stovky milionů korun, uhradí z vlastních zdrojů.

Zejména u kolorektálního screeningu je nárůst zájmu klientů skutečně velký. Z toho také pramení obavy části lékařů, aby náhlý prudký vzestup výkonů u nich nevedl k uplatnění regulačních mechanismů a oni v důsledku toho nedostali za část práce zaplaceno méně peněz. VZP ale v žádném případě nechce své smluvní partnery trestat za důkladně prováděnou prevenci, a proto je může uklidnit – na uvedené screeningové výkony se žádné regulační mechanismy nevztahují a vztahovat nebudou. VZP je přesvědčena, že takový krok je v zájmu zdravotníků i pacientů.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…