VZP: U pigmentových skvrn lhostejnost škodí

16.04.2014 13:28

Na nebezpečí výskytu rakoviny kůže má upozornit letošní již osmý ročník akce Stan proti melanomu. Akce začne 28. a 29. dubna 2014 v Praze na Václavském náměstí, pokračovat bude 12. května v Brně na a končit bude 13. května v Ostravě.

VZP: U pigmentových skvrn lhostejnost škodí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Průměrný občan České republiky má ve svých 25 letech 7 pigmentových znamének. V 50 letech už má průměrný Čech znamének 15, tedy více než dvojnásobek. Na jejich vzniku se podílí především genetika a ultrafialové záření. Tématem letošního ročníku akce jsou pigmentové skvrny. Lidé se často mylně domnívají, že pigmentové skvrny jsou pouze projevem stárnutí či hříchem z opalování. Stává se také, že se jich ženy pokoušejí neodborně zbavovat. Přitom i takové skvrny mohou být nebezpečné a měly by být nejprve řádně vyšetřeny dermatologem, který by měl také zvolit vhodnou formu jejich odstranění.

I takové projevy ale mohou být nebezpečné a měly by být vyšetřeny dermatologem. Počet nových případů melanomu (incidence) každoročně přibývá a za posledních 40 let se zesedminásobila. „Průměrně je v České republice zachyceno 21 nových případů na 100 000 obyvatel,“ říká MUDr. Monika Arenbergerová, PhD. Snažíme se o to, aby se lidé chránili proti slunci a zároveň aby rizikoví jedinci navštěvovali preventivní prohlídky kůže. Těmito dvěma kroky můžeme snížit riziko vzniku rakoviny kůže na minimum.

V Praze budou ve Stanu proti melanomu zdarma vyšetřovat v šesti ordinacích lékaři z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Využívána bude ruční i digitální dermatoskopie, která umožňuje archivaci snímků a počítačovou analýzu vyšetřovaného kožního útvaru. Pacientům s nálezem na kůži bude zajištěna návaznost na odborné pracoviště, na které se vyšetřovaná osoba může obrátit.

VZP jako jediná zdravotní pojišťovna akci Stan proti melanomu podporuje. „Počet klientů VZP, kteří se léčí s melanomem, za poslední tři roky stoupnul o 4,3 % - loni jich bylo 13 757. Průměrné roční náklady na kompletní zdravotní péči o jednoho pacienta s melanomem tak více než dvojnásobně převyšují průměrné náklady na běžného pojištěnce VZP,“ uvedl náměstek ředitele VZP Petr Honěk. I proto největší tuzemská zdravotní pojišťovna začala letos celoročně přispívat na vyšetření znamének. „Příspěvek mohou klienti VZP získat buď na vyšetření optickým dermatoskopem nebo digitálním dermatoskopem, a to až do výše 500 korun,“ doplnil Honěk.

Akce „Stan proti melanomu“ je součástí celoevropské kampaně dermatologů, která má upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci.

„V roce 2013 jsme v rámci této akce vyšetřili 4423 návštěvníků, bylo zjištěno celkem 128 zhoubných kožních nádorů (konkrétně 78 bazaliomů, 19 spinaliomů a 31 melanomů)“, říká přednosta Dermatovenerologické kliniky FNKV v Praze 10 a předseda České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP profesor MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA., a pokračuje: „Stan navštívily téměř 2/3 žen. Ve stanu byl velký zájem i o vyšetření dětí a mladistvých, kteří tvořili více než 8 % zájemců o preventivní prohlídku.“

Melanom patří mezi nejagresivnější nádory vůbec. U nás jím v současnosti onemocní 2100 osob za rok a toto číslo každoročně stoupá. V roce 2014 počítáme s nárůstem nových případů na 2439 melanomů za rok. Zhruba pětina tohoto počtu na něj zemře.

Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Těchto nádorů nejvíce přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podle statistik podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10-29 let, které často podléhají trendu snědé, atraktivní kůže. Odborníci odhadují, že 45-50 % lidí, kteří se dožijí 65 let, budou mít alespoň jeden typ rakoviny kůže.

Jaký projev by vás měl přivést do Stanu?

  • zvětšování do plochy
  • změna barvy (černá barva nebo přítomnost více odstínů)
  • vyvýšení nad úroveň kůže
  • velikost více než 5 mm v průměru
  • krvácení, svědění, přítomnost stroupku, červený lem
  • vřídek, který se nehojí déle než 3 měsíce
  • nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku
  • větší množství pigmentových znamének (> 50)

Podrobné informace o projektu jsou uvedeny na oficiálních stránkách projektu www.melanom.cz.

Partnery letošního projektu jsou Avéne, Bioderma, Bristol-Myers-Squibb, ČDS ČLS JEP, Daylong, Dopravní podnik města Brna, Eucerin, Fenistil, FNKV, La Roche-Posay, Medonet, Novartis a Všeobecná zdravotní pojišťovna. Mediálními partnery jsou Český rozhlas Praha, Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Region, Lidové noviny, Reflex a Zdravotnické noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…