VZP: Zájem o očkování proti chřipce prudce roste

10.11.2013 15:49

Více než 1 100 lidí denně naočkovali lékaři minulý měsíc v rámci mimořádné akce VZP, která od začátku října nabízí svým klientům očkování proti chřipce zdarma. Za dvaadvacet říjnových pracovních dní využilo tuto nabídku už 24 582 klientů největší zdravotní pojišťovny. Ta jim na příspěvcích vyplatila přes 6,7 milionu korun. Největší zájem byl v Praze (3 434 klientů), na jižní Moravě (3 095) a v Ústeckém kraji (2 555).

VZP: Zájem o očkování proti chřipce prudce roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Nabídku na bezplatné očkování proti chřipce vyhlásila VZP od 1. října 2013. Po prvním měsíci je možno říci, že zájem zhruba dvakrát přesáhl očekávání a má i nadále rostoucí tendenci. Jestliže v první polovině měsíce se očkovat nechalo v průměru 846 klientů denně, ve druhé polovině října už to denně bylo 1 443 lidí.

VZP zájem o očkování vítá. Kromě toho, že tak lidé chrání své zdraví, přináší prevence také nemalé úspory. V loňském roce vykázali lékaři pojišťovně 80 tisíc pacientů s chřipkou. Náklady na léčbu činily 650–1 100 korun u ambulantních případů a 8-35 tisíc korun u pacientů, kteří skončili v nemocnici (těch bylo 1 200). Náklady na očkování se přitom pohybují kolem 300 korun.

Chřipková vlna je obvykle nejsilnější na podzim a v zimě. VZP proto nabízí bezplatné očkování od 1. října do 31. prosince letošního roku. Každý klient může o očkování požádat svého praktického lékaře, který by měl mít vakcínu k dispozici. Případně ji může pacientovi předepsat, ten si ji vyzvedne v lékárně a přinese do ordinace, kde mu ji lékař aplikuje. S účty pak přijde na kteroukoliv pobočku VZP, kde mu budou proplaceny. Podrobné podmínky najdete v rubrice Finanční příspěvky.

*Důležitá poznámka: Nejde o počet všech klientů očkovaných proti chřipce, ale pouze těch, kteří využili program bezplatného očkování spuštěný od 1. 10. 2013.

Dále mají očkování proti chřipce bezplatně například senioři nad 65 let, někteří vážně nemocní chroničtí pacienti atd. Ti na to ovšem mají nárok už řadu let ze zákona. Jejich počty nemá zatím VZP k dispozici, protože lékaři je mohou vykazovat s měsíčním či třeba i dvouměsíčním zpožděním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec