VZP dá nemocnicím o 5 miliard vyšší zálohy než předloni, přestože léčí méně jejích klientů

07.01.2016 15:00

Nemocnice v Česku dostanou letos od VZP na zálohových platbách minimálně o pět miliard korun více než ještě před dvěma lety, v roce 2014. To představuje nárůst o 7,6 %. Meziročně, tedy při srovnání let 2015 a 2016, si polepší všech 149 nemocnic, s nimiž má nejsilnější zdravotní pojišťovna smlouvu.

VZP dá nemocnicím o 5 miliard vyšší zálohy než předloni, přestože léčí méně jejích klientů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

S navýšením zálohových plateb na celkových více než 70,5 miliardy korun počítá zdravotně pojistný plán VZP. Ve skutečnosti však s největší pravděpodobností bude uvedená částka ještě o něco vyšší – vedení pojišťovny předpokládá další navýšení záloh např. v takzvaných specializovaných centrech pro léčbu zvláště závažných nemocí (rakovina, roztroušená skleróza, Parkinson, atd.).

Nárůst zálohových plateb oproti roku 2014 o 7,6 % by měl nemocnicím zajistit dostatek peněz jak na rozvoj péče o klienty VZP (kterých mimochodem rok od roku mírně ubývá, takže jich i do nemocnic chodí méně), tak na slíbené navýšení platů.

 

Jak rostla výše záloh nemocnicím a ubývalo klientů VZP

 

2014

2015

2016

2014/2016

Výše záloh

65,591 mld. Kč

68,504 mld. Kč

70,560 mld. Kč

+7,6 %

Počet pojištěnců*

5,975 mil.

5,932 mil.

5,908 mil.

-1,1 %

*Jde o průměrný počet pojištěnců; v roce 2016 předpoklad dle ZPP

V žádném případě by se také už neměly opakovat ojedinělé případy z konce loňského roku, kdy několik nemocnic tvrdilo, že už nemají na péči o klienty VZP peníze.

Celkem plánuje letos VZP vydat za zdravotní služby pro své klienty 152 miliard korun. O ty se kromě nemocnic podělí také ambulantní lékaři, lázně, laboratoře a další zdravotnická zařízení. Tolik peněz nedá na léčení svých klientů ani všech šest zbývajících zdravotních pojišťoven dohromady.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…