VZP navrhuje sjednotit výše základních sazeb co nejdříve

25.10.2012 9:10

Všeobecná zdravotní pojišťovna hradí zdravotní péči v nemocnicích vždy v souladu s tzv. úhradovými vyhláškami, které pro každý rok vydává Ministerstvo zdravotnictví ČR.

VZP navrhuje sjednotit výše základních sazeb co nejdříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

V oblasti akutní lůžkové péče je většina zdravotní péče hrazena formou DRG (Diagnosis Related Group), která vyjadřuje míru komplikovanosti a náročnosti na konkrétní případ. Ke všem výkonům, spadajícím do systému DRG, je přiřazena tzv. váha, která číselně (v podobě indexu) vyjadřuje právě náročnost a komplikovanost daného případu.

Vyhláška MZ ČR pro rok 2012 dále stanovuje postup pro výpočet základní sazby alfa (ZSalfa), která je pro rok 2012 tvořena ze:

  • 75 % individuální základní sazbou nemocnice; její výše se odvíjí od historických mechanismů úhrad a s nimi svázaného individuálního přístupu jednotlivých nemocnic
  • 25 % celostátní základní sazbou, stanovenou dle vyhlášky; v roce 2012 je 29 500 Kč.

Takto vypočtená ZSalfa se vynásobí váhou a tato částka pak představuje konečnou úhradu za hospitalizační případ.

Podstatné ovšem je, že mechanismus vytváření individuální základní sazby nestanovuje VZP ČR, ale úhradová vyhláška MZ ČR, která obsahuje přesný postup pro její výpočet, a ten je pro všechny nemocnice stejný. Ze zjištění, které má VZP k dispozici, vyplývá, že právě VZP hradí ZSalfa vypočtenou důsledně dle úhradové vyhlášky MZ ČR, a tedy mnohdy vyšší, než jiné zdravotní pojišťovny. Za situace, kdy některé zdravotní pojišťovny nehradí důsledně dle úhradové vyhlášky, se odvíjejí výrazné rozdíly mezi úhradami od jednotlivých pojišťoven za stejné zdravotní výkony i stejnou délku hospitalizace.

Vzhledem k tomu, že VZP ČR stále hradí zdravotní péči za největší objem pojištěnců (cca 60 % z 10,5 mil. pojištěnců), má tento způsob úhrady negativní dopad na financování zdravotní péče v porovnání s jinými zdravotními pojišťovnami.

Srovnání výše ZSalfa různých zdravotních pojišťoven u pěti vybraných nemocnic je uvedeno v připojeném grafu - viz pdf verze Infoservisu (nemocnice jsou označeny číselně 1 až 5, částky zaokrouhlené na celé stovky).

VZP se dlouhodobě snaží prosadit, aby všechny zdravotní pojišťovny hradily povinně stejnou ZS za stejnou zdravotní péči. V rámci tzv. dohodovacího řízení k úhradám zdravotní péče pro rok 2013 předložila VZP ČR návrh (viz www. vzp. cz, Informace pro praxi, Výsledky Dohodovacího řízení pro rok 2013), aby u vybraných DRG skupin, zahrnujících homogenní případy, které jsou po ekonomické i medicínské stránce nezpochybnitelně podobné (např. porody, operace žlučníku, operace kýly atd.), byla stanovena jednotná ZS pro všechny nemocnice v ČR a zároveň povinnost úhrady v této výši všemi zdravotními pojišťovnami. Dále VZP ČR předložila návrh, aby byly rozčleněny nemocnice do dvou až tří skupin, pro které by platila rovněž jednotná ZS, opět s povinností úhrady v této výši všemi zdravotními pojišťovnami. Tento postup považuje VZP ČR jednoznačně za objektivní a průhledný. Uvedené návrhy předložila VZP ČR nejen v rámci dohodovacího řízení na rok 2013, ale i písemně přímo Ministerstvu zdravotnictví ČR. Stanoviskem VZP je sjednotit výše základních sazeb co nejdříve.

VZP ČR se důrazně ohrazuje proti nařčení, že hradí různým zdravotnickým zařízením různě, naopak – různě hradí některé jiné zdravotní pojišťovny. VZP ČR se vůči MZ ČR svými návrhy na úpravu dikce úhradové vyhlášky opakovaně snaží výše úhrady za zdravotní péči co nejvíce objektivizovat.

Vyúčtování za rok 2011

Zdržení vyúčtování nemocnic za rok 2011 je způsobeno nutností otestovat po přechodu VZP na nový centralizovaný IS do nejmenších detailů správnost nové aplikace, aby bylo eliminováno riziko chybných výpočtů úhrad. Do segmentu lůžkových zdravotnických zařízení směřuje z VZP ročně přes 60 mld. Kč a i malá chyba, která by znamenala pouhé 1 % úhrady, tak představuje 600 mil. Kč. Takovýto omyl si VZP nemůže dovolit. V tuto chvíli předpokládáme do konce listopadu odeslání dopisů s vyúčtováním první části nemocnic, nejpozději do konce roku je předpoklad dokončení vyúčtování u všech nemocnic.

Žádáme naše smluvní partnery o pochopení a shovívavost, neboť nový IS do budoucna umožní VZP realizovat vyúčtování v kratších lhůtách, než bylo dosud zvykem. S realizací zálohových plateb nemocnicím není v novém informačním systému žádný problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…