VZP podepsala memorandum o nákupech drahé techniky

14.04.2014 10:25

O nákupu drahých přístrojů do nemocnic bude rozhodovat přístrojová komise na ministerstvu zdravotnictví. Memorandum, ze kterého to vyplývá, spolupodepsal ve čtvrtek 10. března spolu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem i ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

VZP podepsala memorandum o nákupech drahé techniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Zdravotní pojišťovny včetně VZP se podpisem memoranda zavázaly, že budou postupovat podle jejích doporučení. Jde o jeden z kroků směřující k efektivnímu nakládání s penězi ve zdravotnictví.

Komise posoudí například u magnetických rezonancí vedle ceny i to, kolik budou za jejich provoz platit pojišťovny a zda je přístroj v daném regionu potřebný. Využijí se tak lépe dostupné peníze a zprůhlední jejich toky.

"Zdravotní pojišťovny se zavazují, že nebudou platit žádnou drahou přístrojovou techniku, kterou by tato komise nedoporučila," vysvětlil ministr Němeček. Komise se bude zabývat nákupy bez ohledu na to, zda přístroj chce státní či jiné zařízení. První zasedání komise je příští týden, přizváni jsou zástupci ministerstva, pojišťoven, odborných lékařských společností podle zaměření přístroje, lékařské komory, odborů a krajů.

Ustavení přístrojové komise má Němeček v návrhu opatření, která dá vládě příští týden. Zprůhlednění finančních toků ve zdravotnictví požaduje ministr financí Andrej Babiš (ANO).
 Komise by podle ministra Němečka primárně neměla přispívat k úsporám, ale hlavně k tomu, aby technika byla rozmístěna podle potřeb pacientů, nikoli podle podnikatelských záměrů. "Myslím si, že pokud systém má jasná pravidla, jasné procesy, vykazuje i větší transparentnost a efektivitu," doplnil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Šéf Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček připomněl, že dosud byly pojišťovny pod tlakem, kdy někdo koupil třeba i za evropské dotace drahý přístroj, a teprve pak vyjednával o úhradách. "My chceme, aby pacienti dostali péči, která pro ně je důležitá a nezbytná, ale aby to mělo pravidla, abychom respektovali regionální rozložení a měli víceméně dopředu jasno, co v následujícím roce budeme hradit, a podle toho připravili zdravotně pojistné plány," řekl.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…