VZP pomáhá zajistit pro školáky náhradu za třetí hodinu tělocviku

27.09.2015 8:32

Odborníci na zdravý vývoj dětí opakovaně upozorňují, že by bylo vhodné zavést třetí hodinu tělocviku týdně. To zatím neprošlo. Všeobecná zdravotní pojišťovna ve spolupráci s Asociací školních sportovních klubů teď přichází alespoň s částečným náhradním řešením, které má školáky přivést k pohybu. Děti, které jsou klienty VZP, mohou nově získat 500 korun na sportovní a pohybové kroužky pod záštitou asociace. Tuto částku VZP nabízí navíc k dosavadnímu pětisetkorunovému příspěvku, který se vztahuje na pohybové aktivity pořádané mimo školu.

VZP pomáhá zajistit pro školáky náhradu za třetí hodinu tělocviku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Cílem nového projektu nazvaného „Sportuj ve škole“ je finančně pomoci rodinám dětí s placením školních sportovních aktivit. Ne každý má ambice a předpoklady k tomu, aby se věnoval výkonnostnímu sportu ve sportovním klubu. Ve školních kroužcích si však může oblíbený pohyb užít každý, koho to bude bavit.

„Dětská obezita je čím dál větší problém a my bychom rádi přispěli k tomu, aby se tento trend začal měnit. Snažíme se proto, aby byl pohyb pro děti co nejdostupnější. Odborníci upozorňují, že sport v dětském věku je vhodnější prevencí proti nadbytečným kilům, než omezování v jídle,“ vysvětlil strategii VZP její ředitel Zdeněk Kabátek.

Pohyb je zároveň nejlepší přirozenou prevencí řady civilizačních onemocnění. Jenže průzkum, který má VZP k dispozici, ukázal, že více než každé čtvrté dítě sedí denně přes dvě hodiny u počítače. A každé sedmé sportuje jen při školním tělocviku. Pak není divu, že obezita a nadváha postihují v Česku skoro třetinu školáků. Většina jich má pak navíc problémy se svou váhou i v dospělosti.

Už v letošním prvním pololetí měli rodiče o příspěvek na pohybové aktivity svých potomků enormní zájem. A to i přesto, že ho – na rozdíl od nyní nově zavedeného příspěvku – nemohli použít na úhradu školních sportovních kroužků, ale pouze na pohybové aktivity pořádané tělovýchovnými jednotami sdruženými v České unii sportu, národních sportovních svazech a podobně. Celkem ho VZP vyplatila 40 072 klientům a vyplacená částka přesáhla 19,6 milionu korun. Tento příspěvek je i nadále možné čerpat zároveň s novým příspěvkem na školní sport.

Na nyní odstartovaný společný projekt s Asociací školních sportovních klubů vyčlenila VZP pro letošní druhé pololetí 20 milionů korun. Možnost získat příspěvek má tedy 40 tisíc školáků, kterým ještě nebylo 18 let. Další podrobnosti najdou zájemci na internetových stránkách pojišťovny, na stránkách asociace nebo na stránkách sportujícíškola.cz.

Asociace školních sportovních klubů zaštiťuje v celém Česku bezmála 26 tisíc kroužků na 2 354 školách. Nabízí celkem 59 různých sportovních aktivit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…