VZP požaduje standardní smlouvu, proto by se měla chovat standardně i vůči lékařům PTC

17.04.2014 12:32

Lékaři protonového centra jsou a budou rovnocennými partnery lékařů Komplexních onkologických center. Praha 17. 4. 2014 - Vedení Proton Therapy Center Czech (PTC) společně s lékaři protonového centra nepovažují za možné, aby o indikaci k protonové radioterapii rozhodovali výlučně lékaři komplexních onkologických center, kteří nemají s protonovou terapií praktické zkušenosti. Navrhují řešení, které je v radiační onkologii obvyklé a není důvod, aby protonová léčba byla výjimkou.

VZP požaduje standardní smlouvu, proto by se měla chovat standardně i vůči lékařům PTC
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

„Za potvrzení indikace musí být odpovědný hlavní lékař PTC. Pacienti s danou diagnosou jsou již dnes indikováni k radioterapii na základě kooperace s příslušným indikačním týmem. Nevidíme tedy žádný důvod, aby to v budoucnosti a jen pro pojištěnce VZP bylo jinak“, říká hlavní lékař PTC MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Ještě tento týden požádají lékaři protonového centra v čele s hlavním lékařem a  místopředsedou SROBF  MUDr. Jiřím Kubešem Společnost radiační onkologie, biologie a fyziky (SROBF) o podporu tohoto vyjádření a převzetí záštity nad vzdělávacím programem svých kolegů z onkologických center. Jedině tímto krokem bude zajištěn celoplošný přístup k léčbě, ze které bude profitovat především pacient.

„Opakujeme, že jako radiační onkologové, kteří mají jako jediní v ČR reálnou zkušenost s protonovou radioterapií, nemůžeme být z rozhodovacího procesu o konkrétní indikaci protonové radioterapie vyčleněni“, dodává.  Indikování a poskytování léčby je vždy zákonnou odpovědností ošetřujícího lékaře.

Lékaři nesou odpovědnost vůči pacientovi i vůči plátci zdravotní péče a Všeobecná zdravotní pojišťovna by neměla zasahovat do běžné odborné praxe. Nečinila a nečiní tak ani v případě Cyber Knife a Gamma Knife.

V první řadě je v našem zájmu pacient a také jeho právo zvolit si způsob léčby. Odpovědnost ošetřujícího lékaře za indikaci a léčbu pacienta je běžným standardem a není důvod, aby VZP považovala toto ustanovení za překážku znemožňující uzavření smlouvy. Na indikaci pacientů k protonové léčbě lékaři protonového centra trvá PTC již od počátku společných jednání a pro VZP není ničím novým.  Vojenská zdravotní pojišťovna s uvedeným způsobem indikace souhlasí a již skoro rok jsou její klienti tímto běžným způsobem indikováni a následně včas léčeni.

Cílem vedení protonového centra je začlenění PTC do sítě onkologické péče jako rovnoprávného partnera.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec