VZP přispívá na očkování miminek proti rotavirům

02.09.2013 14:00

Více než 2 600 klientů VZP jen za poslední čtyři měsíce projevilo zájem nechat své malé děti očkovat proti nebezpečným rotavirovým infekcím. VZP na toto očkování kojenců přispívá částkou 500 korun. V uplynulých třech letech, kdy tento preventivní program rovněž fungoval, ho už využilo 12 328 lidí a pojišťovna jim vyplatila přes 6 milionů 100 tisíc korun.

VZP přispívá na očkování miminek proti rotavirům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Rotavirové infekce jsou nejčastější příčinou hospitalizace malých dětí s infekčními průjmy. Ročně jich takto skončí v nemocnici přibližně 4 tisíce. Mezi nejčastější příznaky patří vodnatá stolice, zvýšená teplota až horečka a zvracení. Infekce se mezi dětmi snadno šíří jednoduše proto, že v nízkém věku strkají skoro všechno do pusy.

Stále více rodičů si naštěstí  uvědomuje, že očkování je nejspolehlivější způsob, jak takovým nepříjemnostem předejít. Dokazují to i následující čísla: VZP sice letos začala proplácet příspěvky na očkování proti rotavirové infekci až od poloviny dubna, nicméně klientů, kteří si od té doby vyzvedli poukaz nutný k proplacení příspěvku, již je 2622. To nasvědčuje tomu, že zájem bude letos nejspíš ještě větší než v minulých letech (viz následující tabulku).

Rok         Počet zájemců             Vyplacená částka v Kč
2010             2174                           1 087 000
2011             4848                           2 424 000
2012             5306                           2 653 000

VZP nabízí rodičům dětí ve věku od 6. do 24. týdne za zvýhodněnou cenu vakcínu Rotarix. K tomu ještě mohou dostat příspěvek 500 korun při nákupu obou potřebných dávek očkovací látky. Doporučená maximální cena vakcíny je 2 600 korun a pokud rodiče využijí pětisetkorunový příspěvek, neměli by tedy zaplatit více než 2 100 Kč. Důležité je, aby si před nákupem vakcíny vyzvedli na kterékoliv pobočce VZP voucher, kam jim pak lékař potvrdí aplikaci očkovací látky.

Celá akce trvá do konce roku nebo do vyčerpání finančního limitu pro uvedený preventivní projekt.

Plošná vakcinace proti rotavirům byla v minulých letech zavedena například v Rakousku, Belgii, Lucembursku, Finsku či Litvě. V České republice je momentálně naočkováno zhruba 17 procent dětí, které se narodily v roce 2013.

reklama

autor: VZP

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…