VZP rozdělí dárcům krve 5 milionů, což je dvojnásobek oproti loňsku

15.06.2014 15:26

Navíc se stala generálním partnerem akce Daruj krev s Českým rozhlasem.

VZP rozdělí dárcům krve 5 milionů, což je dvojnásobek oproti loňsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Pět milionů korun vyčlenila letos VZP na příspěvky pro své klienty, kteří darují krev, krevní plazmu nebo kostní dřeň. Jde o více než dvojnásobek toho, kolik dárcům na příspěvcích vyplatila loni – 4 784 klientů si v roce 2013 rozdělilo necelé 2,4 milionu korun. Aby dárcovství podpořila i jinak, stala se navíc letos Všeobecná zdravotní pojišťovna i generálním partnerem projektu Daruj krev s Českým rozhlasem.

Všeobecná zdravotní pojišťovna upozorňuje na aktivity spojené s dárcovstvím jednak proto, že na sobotu 14. června připadá Světový den dárců krve. V následujícím týdnu pak navíc startuje již zmiňovaná akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Projekt, který je zaměřený především na rozšíření řad prvodárců, probíhá ve spolupráci s většinou transfúzních stanic v České republice a bude ho provázet i rozhlasová kampaň.

Na osmi transfuzních odděleních při fakultních nemocnicích bude mít VZP vždy stánek, u kterého dárci po předložení kartičky dárce a kódu vygenerovaného při registraci dostanou malý dárek. Dárci – klienti VZP, kteří přijdou na jinou transfuzní stanici než ve fakultních nemocnicích, si dárek budou moci vyzvednout na pobočkách pojišťovny.

Pozor: Kdo z dárců bude chtít být v tomto projektu zařazen, bude se muset zaregistrovat na připravované webové stránky, které se Český rozhlas chystá spustit v pondělí 16. 6. 2014.

Zcela nezávisle na společné akci s Českým rozhlasem navíc VZP nabízí svým klientům, kteří alespoň jedenkrát v roce darují krev, plazmu nebo kostní dřeň, příspěvek 500 korun například na vitamíny, doplňky stravy či rehabilitační aktivity a cvičení (masáže, solná jeskyně, perličková koupel, kalanetika, pilates, plavání a další).

Tento příspěvek mohou dárci získat navíc k benefitům, která VZP ve svém Klubu pevného zdraví nabízí pro všechny ostatní klienty. Při kombinaci všech možných příspěvků tak dárci krve mohou od VZP vyinkasovat až 1500 korun. Navíc jim VZP zajistí 35 dní cestovního pojištění zdarma.

VZP dlouhodobě podporuje dárcovství krve z toho důvodu, že krev hraje v současné medicíně nezastupitelnou roli. Pomáhá zachraňovat života, přičemž ji ovšem nelze uměle vyrobit. V průměru dostane každý člověk za svůj život čtyřikrát krevní transfúzi a dvanáctkrát preparát vyrobený z krve.

Informace o podmínkách, za nichž lze darovat krev, a některé další podrobnosti lze najít například ZDE.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…