VZP rozdělila loni celiakům skoro 14 milionů. Rekordní příspěvky pokračují

24.05.2014 19:05

Bezmála 14 milionů korun vyplatila loni VZP svým klientům trpícím celiakií jako příspěvky na bezlepkovou dietu. Pojištěnci, kterým ještě nebylo 18 let nebo nedosáhli 26 let a mají statut studenta, mohou takto získat ročně až 6 tisíc korun.

VZP rozdělila loni celiakům skoro 14 milionů. Rekordní příspěvky pokračují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

To je suverénně nejvíce ve srovnání s ostatními pojišťovnami. Žádný předpis přitom VZP neukládá příspěvky vyplácet. Pojišťovna to dělá proto, že se snaží nadstandardně pomáhat lidem, kteří se musí s touto diagnózou potýkat. Také proto v minulých dnech VZP rozhodla, že příspěvky budou vypláceny i letos.

VZP svým mladým klientům s celiakií poskytuje příspěvek na bezlepkové potraviny už od roku 2008. Původně byl ovšem výrazně nižší, než je současných až šest tisíc ročně. Ještě například v roce 2010 to bylo jen 1 800 korun, na nynější úroveň se částka dostala až loni.

Aby mohli klienti VZP i letos čerpat příspěvek na bezlepkovou dietu, musí předložit doklad o diagnóze celiakie. Tu je možno jednoznačně stanovit pouze na základě provedené endoskopie a vyhodnocení bioptického vzorku sliznice střeva nebo při prokázané desetkrát vyšší hladině protilátek IgA proti lepku, než je norma.

Odborníci odhadují, že v České republice se s celiakií potýká až 100 tisíc lidí, ovšem jen zhruba u každého pátého z nich byla nemoc diagnostikována. Jde o dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku, což je směs bílkovin z pšenice, žita a ječmene. Požití lepku se u postižených projevuje poruchou střevního vstřebávání a dalšími potížemi v důsledku zánětlivého poškození střeva. Proto musí dodržovat bezlepkovou dietu, což je ovšem finančně náročné.

Nejvíce peněz vyplatila loni VZP na příspěvcích svým klientům s celiakií v Jihomoravském kraji. Následovala Praha a Ústecký kraj. Naopak nejméně peněz vyčerpali celiaci v Karlovarském kraji. Přesný přehled za rok 2013 po regionech ukazuje tabulka na následující stránce.

 Vyplácení příspěvku bude letos rozděleno do dvou etap – za první a druhé pololetí. Více o programu VZP Bezlepková dieta najdete zde, kde jsou uvedeny i přesné podmínky a způsob čerpání příspěvků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec