VZP se úspěšně propojuje se základními registry

05.02.2014 12:00

Všeobecná zdravotní pojišťovna se úspěšně zapojuje do procesu elektronizace veřejné správy. Jejím klientům by to mělo v budoucnu usnadnit komunikaci s VZP. Pojišťovně by již například výhledově nemuseli hlásit, že se přestěhovali, změnili si po svatbě příjmení a podobně. Tyto údaje totiž bude mít VZP automaticky k dispozici z Informačního systému základních registrů, který spravuje ministerstvo vnitra.

VZP se úspěšně propojuje se základními registry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

V minulých dnech ukončila VZP pilotní provoz, v jehož rámci propojila vlastní informační systém s Informačním systémem základních registrů. U bezmála tří milionů klientů pojišťovna do poloviny ledna ověřila, že jejich údaje jsou v souladu s registrem obyvatel. V příštích týdnech budou data ověřena již u drtivé většiny z šesti milionů klientů VZP.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna obdržela vůbec poprvé první certifikát do produkčního prostředí a v prosinci ověřila správnost a úplnost údajů u více než milionu lidí,“ dočkala se VZP pochvaly v lednové Zprávě o stavu provozu základních registrů. Ke konci loňského roku bylo k základním registrům připojeno celkem 1 905 orgánů veřejné moci, tj. 76,5 %. Jde například o 13 ministerstev, všechny krajské úřady a všechna statutární města nebo třeba bezmála 1 800 měst a obcí.

Systém základních registrů přitom zahrnuje registr obyvatel, registr osob či například registr územní identifikace, adres a nemovitostí.

V okamžiku, kdy VZP bude mít u všech pojištěnců ověřeno, že jejich údaje odpovídají skutečnosti, měla by se pro klienty usnadnit komunikace. Využití moderních technologií by mělo zajistit efektivní, bezpečnou a transparentní on-line výměnu přesných údajů mezi registry a pojišťovnou, což povede ke snížení byrokratické zátěže pro klienty.

Momentálně nicméně zákon nadále ukládá klientům povinnost oznámit zdravotní pojišťovně vyjmenované skutečnosti. V případě, že by tato zákonná úprava byla zrušena, VZP by nadále od svých pojištěnců již takové formální oznámení nevyžadovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…