VZP sníží ceny za katétry, pokračuje tak v úsporách za drahé kardiomateriály

16.02.2015 10:25

K dalšímu razantnímu snížení maximálních cen kardiomateriálů přistoupí od března Všeobecná zdravotní pojišťovna. Tentokrát jde o úpravu týkající se takzvaných PTCA katétrů, které slouží k rozšiřování zúžených koronárních tepen. Předpokládaná roční úspora činí 123 milionů korun. VZP tím navíc pokračuje v nastavování průhlednějšího systému plateb za speciální zdravotnické materiály.

VZP sníží ceny za katétry, pokračuje tak v úsporách za drahé kardiomateriály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Počet vykázaných PTCA katétrů stoupl za 5 let o více než 4 tisíce kusů – v roce 2010 jich VZP uhradila 17 241, zatímco loni jich bylo už 21 483. Je tedy evidentní, že výkonů s použitím uvedeného materiálu přibývá a ani úspor nechce VZP dosáhnout omezením péče. I proto sáhla ke snížení maximálních cen ve svém číselníku platném od 1. března 2015. Nově nastavené maximální ceny by měly co nejvíce odpovídat reálné hodnotě na trhu.

PTCA představuje zkratku pro perkutánní transluminární koronární angioplastiku. Jedná se o zákrok, kterým jsou rozšiřovány zúžené koronární tepny, přičemž cílem je zajistit lepší prokrvení srdečního svalu. Přes kůži (nejčastěji v třísle či na paži) je zaveden do místa zúžení koronárních tepen katétr, který má na svém konci balónek. Po jeho nafouknutí se zúžené místo rozšíří. Poté se balónek vyndá.

V loňském roce vydala VZP za PTCA katétry 324,82 milionu korun. Předpokládaná roční úspora po úpravě cen tak znamená snížení nákladu o 38 %.

Už loni přitom VZP dosáhla úspor ve výši 500 milionů korun díky dvojímu snížení cen koronárních stentů.

Také v roce 2013 snížila pojišťovna náklady za kardiomateriály – tehdy šlo o úsporu 500 milionů korun díky snížení cen kardiostimulátorů a kardioverterů.

U obou případů z minulých let bylo úspor dosaženo bez omezení péče – naopak výkonů výrazně přibylo. Kardiovertery byly v roce 2014 použity v 2 292 případech, což je o 500 více než v roce 2012. Kardiostimulátor byly v roce 2014 použity v 5 386 případech, což je o 335 více než v roce 2012.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…