VZP zamezí předražování inkontinenčních pomůcek. Pacienti to nepocítí

10.10.2016 19:39

Všeobecná zdravotní pojišťovna změní od listopadu úhrady inkontinenčních pomůcek, aby jejich výrobcům a dodavatelům znemožnila nadměrně vysávat finance ze systému veřejného zdravotního pojištění.

VZP zamezí předražování inkontinenčních pomůcek. Pacienti to nepocítí
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Zjistila, že tyto zdravotnické prostředky jsou často předražené a funguje u nich obdobný systém zpětných bonusů, jako tomu dříve bylo u kardiologických materiálů. Pacienti, kteří inkontinenční pomůcky potřebují, změnu nijak negativně nepocítí – každý bude mít nadále možnost získat je zcela bez doplatku.

Celkové náklady na inkontinenční pomůcky činí u VZP ročně zhruba 1,5 miliardy korun. To je částka srovnatelná například s výdaji za veškeré ozařování všech pacientů s rakovinou. VZP proto připravila návrh, který má náklady na inkontinenční pomůcky snížit. Tento materiál ovšem ještě není definitivní, nadále bude v příštích dnech projednáván se zástupci kompetentních institucí. Případné akceptované připomínky pak budou s dostatečným časovým předstihem zveřejněny v rámci tzv. kontrolního Úhradového katalogu VZP, který pojišťovna pravidelně uveřejňuje na svých webových stránkách.

Přestože změna v úhradách inkontinenčních pomůcek nemá ještě definitivní podobu, VZP garantuje všem svým klientům, že výsledek bude takový, aby na něj rozhodně žádným způsobem nedoplatili. V každé kategorii inkontinenčních pomůcek (bez výjimky) je a nadále bude vždy nejméně jedna třetina sortimentu plně hrazena.

Již připravený návrh vedl k tomu, že některé lobbistické organizace začaly vypouštět na veřejnost poplašné zprávy, že nemocní budou nově za inkontinenční pomůcky více doplácet. VZP považuje zveřejňování podobných lží za nepřípustný nátlak, kterému nehodlá ustoupit. Naopak ji to utvrdilo v přesvědčení, že jde správným směrem a podařilo se jí tnout do živého. Ostatně už jen zveřejnění původního návrhu na změnu úhrad od pojišťovny vedlo k tomu, že někteří dodavatelé inkontinenčních pomůcek snížili jejich ceny na přijatelnou mez.

Stejnou zkušenost udělala VZP v nedávné minulosti např. po snížení maximální výše úhrad za kardiologické materiály. U těch pojišťovna snížila od roku 2013 ceny až o 55 %. Díky tomu dosáhla úspor přesahujících 1 miliardu korun, a to zcela bez dopadu na pacienty. Naopak – výkonů, při nichž jsou dotčené kardiomateriály používány, souběžně se snižováním cen přibývalo a nadále přibývá. I u těchto zdravotnických prostředků vidí VZP další prostor pro snižování cen, k němuž s největší pravděpodobností přistoupí ještě v tomto roce. V obou případech jde o maximální snahu hospodařit co nejefektivněji s penězi, které mají sloužit na péči o nemocné, a nikoliv k nepřiměřenému obohacování výrobců a dodavatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…