VaK Zlín: Návrh pana Sekuly se opírá o mylné ekonomické předpoklady

08.09.2017 17:11

Zástupce zlínského spolku Aliance pro vodu Pavel Sekula připravil alternativní návrh provozu vodárenství na Zlínsku. Jeho realizace může zdražit vodu až o 10 Kč i ohrozit vodárenskou infrastrukturu.

VaK Zlín: Návrh pana Sekuly se opírá o mylné ekonomické předpoklady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Pavel Sekula z hnutí Aliance pro vodu představil alternativní návrh provozu vodárenství pod taktovkou VaK Zlín. Podle jeho záměru je možné snížit cenu vodného a stočného o 10 Kč/m3. Posouzení návrhu, které pro VaK Zlín připravila renomovaná poradenská společnost Grant Thornton, ale ukazuje pravý opak – jeho realizace by vedla k navýšení ceny až o 10 Kč/m3 či snížení prostředků na obnovu vodárenské infrastruktury téměř o polovinu.

„Návrh pana Sekuly se opírá o mylné ekonomické předpoklady. Zajištění provozování vlastními silami VaK Zlín by v současné situaci znamenalo zvýšení ceny vodného a stočného o téměř 10 Kč/m3 či významné omezení investic do infrastruktury,“ hodnotí návrh Pavel Válek z poradenské společnosti Grant Thornton.

„V příštích letech plánujeme do obnovy a rozvoje vodovodů a kanalizací vložit až 100 milionů korun ročně, realizace plánu pana Sekuly by tyto investice snížila o 50 milionů korun, tedy téměř o polovinu“ dodává předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík.

Návrh Pavla Sekuly počítá s ukončením spolupráce s Moravskou vodárenskou a s provozem vodárenské infrastruktury pod taktovkou VaK Zlín. Náklady na toto převzetí a zajištění zbylého provozního majetku Sekula odhaduje na 125 milionů korun. Tento odhad se však podle Grant Thornton neopírá o reálná fakta a je silně podhodnocen.

„Odhad prvotních nákladů na pořízení provozního majetku ve výši 125 milionů, který prezentuje pan Sekula, je nereálný. Naše výpočty ukazují, že by se jednalo o více než 500 milionů korun. Při nutnosti takové jednorázové investice není možné snižovat cenu vodného a stočného a zároveň udržet rozvoj vodárenské infrastruktury na dostatečné úrovni,“ říká Pavel Válek.

Strategie, kterou připravil Pavel Sekula, počítá také s nulovým ziskem nové provozní společnosti a následným snížením ceny vodného a stočného o 10 Kč/m3. Hodnocení Grant Thornton však jasně ukazuje, že zisk současné provozní společnosti je nižší než zisky okolních municipálně vlastněných provozních společností a případné snižování ceny vodného a stočného je možné pouze na úkor obnovy a rozvoje vodárenské infrastruktury.

„Současné nastavení provozní smlouvy mezi VaK Zlín a MOVO představuje jedno z nejvýhodnějších nastavení z pohledu vlastníka vodohospodářského majetku v České republice, se kterým jsem se v poslední době potkal. Jednoznačně jde o výsledek několikaletého snažení představenstva VaK Zlín a jeho akcionářů o dosažení co nejlepších podmínek,“ říká Pavel Válek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…