Václav Havel a Jan Hus znovu bojují. Tentokrát o nejprestižnější evropskou televizní cenu

14.09.2015 11:58

Osudy dvou z nejvýznamnějších mužů české historie se na největším evropském televizním festivalu Prix Europa utkají o hlavní ceny. Snímek Život podle Václava Havla byl nominovaný v kategorii dokumentů, závěrečný díl trilogie Jan Hus se dostal do úzkého výběru v kategorii hraných formátů. Mezi on-line projekty navíc bodoval i loňský Adventní kalendář webu Déčko.cz.

Václav Havel a Jan Hus znovu bojují. Tentokrát o nejprestižnější evropskou televizní cenu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Porota složená z mediálních odborníků letos nominované vybírala z 664 přihlášených projektů. Kromě dokumentárního filmu režisérky Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla, který vznikl jako první mezinárodní koprodukce České televize a francouzsko-německého kulturního programu ARTE, se mezi vybrané projekty dostal i závěrečný díl historického triptychu Jan Hus. Jeho závěrečná část je na Prix Europa nominována v kategorii hraných pořadů, ve které loni zvítězil rovněž film České televize, černá komedie z období tuhé normalizace Osmy režiséra Jiřího Stracha.

„Život podle Václava Havla i Jan Hus byly pro Českou televizi zásadní projekty. Nejen proto, že samy o sobě plní důležitou roli a přispívají k uchování odkazu těchto výjimečných osobností u nás, ale i proto, že naší ambicí od počátku bylo představit je i zahraničnímu publiku, které často nemá o české historii příliš velké povědomí a možná ani důvod se o ni zajímat. Jsem tedy rád, že se nám podařilo pro oba filmy získat zahraničního partnera v podobě prestižní stanice ARTE. Dík této spolupráci snímky mohli vidět diváci i jinde v Evropě a věřím, že úspěch na Prix Europa, kterým je už samotná nominace, nám v tomto úsilí ještě více pomůže,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Do úzké nominace nejsou letos za Českou televizi vybrány jen filmy, odborníky zaujal i Adventní kalendář webu Déčko.cz. Dětský web uspěl i loni, kdy se jeho projekt Zachraňte duhu dostal mezi šest nejlepších.

Prix Europa je největší evropský festival televizních, rozhlasových a on-line pořadů, který se koná od roku 1987. Letošní výsledky budou vyhlášeny na slavnostním ceremoniálu v Berlíně, který se koná od 18. do 23. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…