Vánoce, Silvestr a Nový rok – pro energetiky běžné pracovní dny

23.12.2014 11:43

Výrobu elektřiny a její distribuci budou na severní a střední Moravě během vánočních svátků zajišťovat denně stovky zaměstnanců Skupiny ČEZ. Běžné pracovní dny čekají směnaře z nepřetržitých provozů Elektrárny Dětmarovice i Teplárny Vítkovice, obsluhy vodní elektrárny Dlouhé Stráně, podnikové hasiče a dispečery z ČEZ Distribuce. V pohotovosti budou také montéři z ČEZ Distribuční služby.

Vánoce, Silvestr a Nový rok – pro energetiky běžné pracovní dny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V dětmarovické elektrárně se provoz nezastaví

V Elektrárně Dětmarovice se během Štědrého dne, na Boží hod vánoční a Štěpána vystřídá na každé směně 34 kmenových zaměstnanců Skupiny ČEZ. Dalších 8 pracovníků bude zajišťovat nepřetržitý chod Teplárny Vítkovice v Ostravě.

Vodní elektrárna Dlouhé Stráně

Ani přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách nezůstane během Vánoc a na přelomu roku bez obsluhy. Dvanáctihodinové směny v ní slouží elektrikář a údržbář, každý sváteční den má zkrácenou čtyřhodinovou směnu také hrázný, který provádí základní prohlídku vodního díla, úpravny vody a čističky odpadních vod. Technik elektrárny je v pohotovostním režimu pro případ řešení nenadálých událostí.

Pohotovost od drátů až po zásuvky

Štědrovečerní večeři i oslavy konce starého a příchodu nového roku si budou muset nechat ujít i někteří pracovníci poruchové služby, provozní elektrikáři, elektromontéři, dispečeři, operátoři call centra a řada dalších profesí související s distribucí elektřiny. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu. Splnit nároky na bezporuchový provoz distribuční sítě o vánočních svátcích totiž vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které musí okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchy na vedení. Proto budou desítky pracovníků dispečinku a poruchové služby v pohotovostním režimu. Téměř 100 jich bude o svátcích dbát na to, aby na severní a střední Moravě „nezhasly“ vánoční stromečky a televize s pohádkami. V případě blížící se nepřízně počasí se tyto počty navyšují o další desítky pracovníků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …