Vánoce klepou na dveře, akční půjčky už stepují v předsíni

18.11.2014 13:47

Úderem listopadu vypuklo předvánoční šílenství s tradičními kulisami: obchodní centra se plní lidmi a výlohy zase blyštivými ozdobami. Co se rozhodně neplní, jsou naše peněženky, a proto právě v tomto období také nejčastěji saháme po finančních půjčkách. Poskytovatelé z nebankovního sektoru to moc dobře vědí a předhánějí se v úrokové sazbě i nejrůznějších bonusech. Někteří z nich mají dokonce na Vánocích postaven prakticky celý svůj byznys.

Vánoce klepou na dveře, akční půjčky už stepují v předsíni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční stromek

„U vybraných nebankovních společností tvoří poslední kvartál až 75 % ročního objemu poskytnutých půjček! Především poskytovatelé malých půjček tedy mají před Vánoci opravdové žně. My se naštěstí na tomto období hojit nemusíme, protože jsme v půjčování peněz stabilně vytíženi po celý rok,“ říká Petr Šíma, marketingový ředitel společnosti ACEMA Credit, která je nejvýznamnějším poskytovatelem zajištěných úvěrů na českém trhu.

Letošní předvánoční sezóna bude přinejmenším z marketingového hlediska obzvláště výživná. Potvrdit to může i společnost Seznam.cz, největší poskytovatel online reklamního prostoru. Podle ní jsou bannery zacílené na zájemce o půjčky už nyní až do konce roku beznadějně vyprodány.

Reklamním hitem jsou jako vždy akční úroky, jen málokdo z bankovních i nebankovních společností se zdráhal snížit své běžné procento. Společnost ACEMA Credit letos stlačila úrokovou sazbu až na výjimečných 4,9 %. „Mezi garantovanými úroky jsem v tomto ohledu nezaznamenal lukrativnější nabídku, než máme my. Uvidíme ale, jak se bude souboj nadále vyvíjet. Třeba se objeví někdo, kdo bude ochoten jít ještě níže,“ říká Petr Šíma.

Poskytovatelé půjček dále lákají klienty na mimořádné bonusy typu odpuštění či odklad splátek. Tyto akce mají však zpravidla skrytá „ale“, proto je vhodné pozorně studovat smluvní podmínky. „I seriózní nebankovní firmy podmiňují výhody řádnou platební morálkou klienta. O bonusy tak lze snadno přijít, stačí se opozdit s platbou. U neseriózních firem hrozí navíc i zhoršení podmínek úvěru,“ upozorňuje Petr Šíma.

Společnost ACEMA Credit má dlouhodobě nízkou delikvenci půjček (cca 3 %) a ani v předvánočním období objem nesplacených závazků jejích klientů nijak dramaticky nestoupá. Přesto považuje za vhodné upozornit obyvatele, aby utráceli s rozumem. „Zatímco větší investice typu rekonstrukce bývají bezpečnější, půjčky na spotřební věci jsou zejména před Vánoci velmi rizikové,“ říká Petr Šíma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…