Vánoční svátky a přelom roku ve vysílání Českého rozhlasu

17.12.2013 11:46

V letošním roce přinese Český rozhlas pohodu a klid do domovů svým posluchačům nejen v rámci svého vysílání, ale prostřednictvím bezmála čtyř tisíc splněných dětských přání ve sbírce Darujte hračku i do dětských domovů a ústavů sociální péče. Navíc připravil speciální vánoční internetové Rádio Retro – Šťastné a veselé.

Vánoční svátky a přelom roku ve vysílání Českého rozhlasu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Český rozhlas také letos připravil pro malé i velké posluchače výběr nejlepších rozhlasových pohádek včetně několika premiér. Dvojka jich nabídne během vánočních a novoročních svátků hned patnáct. Nebudou mezi nimi chybět posluchačsky oblíbené tituly například Kubula a Kuba Kubikula či Z pekla štěstí, pro milovníky pohádek jsou však připraveny i premiéry tří úplně nových: Ježíškovy první Vánoce Járy Kubištové, O dívce Hanako a nejkrásnějším draku Františka Zborníka a Neohrožený Mikeš, kterého na motivy Boženy Němcové napsala Božena Šimková. Premiéru bude mít i původní pohádkový seriál Dagmar Langové O nejkrásnějším ostrově, který bude po celý sváteční týden vyprávět rozhlasový Hajaja v Klubu Rádia Junior.

Ve vysílání Dvojky se však neobjeví pouze pohádky. Posluchači se mohou těšit na premiérovou literární lahůdku – četbu na pokračování z knížky Betty MacDonaldové Kdokoli může dělat cokoli a několik hudebních lahůdek – jednu z nejlepších nahrávek České mše vánoční s Českou filharmonií, vánoční koncert Evy Urbanové či vánoční koncert Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma.

I o vánočních svátcích zůstane Dvojka věrna osobnostem. Ve sváteční dny přivede svým posluchačům řadu milých hostů, mezi jinými Taťánu Medveckou, Zdeňka Svěráka, Libuši Švormovou nebo Václava Hudečka. Prostřednictvím telefonu a reportážního mikrofonu navštíví mnoho dalších známých i méně známých osobností – za zmínku stojí především dopolední pořad 26. prosince s názvem „Zvony napříč staletími“.

Radiožurnál ve sváteční dny, 24. – 26. prosince, mimořádně zařadí Hosta Radiožurnálu i do odpoledního vysílání. Pozvání mimo jiných přijala i herečka Jiřina Bohdalová. Další zajímavá místa spojená s Vánocemi, sněhem a zimou bude hledat reportér Ľubomír Smatana v projektu Zima na přání a hudba se objeví ve vysílání 25. prosince, kdy Radiožurnál zařadí do vysílání českou verzi muzikálu Jesus Christ Superstar.

Ani o svátečním čase nerezignuje Radiožurnál na zpravodajství a bude posluchače připravovat na změny v občanském zákoníku, které začnou platit od roku 2014, na druhý svátek vánoční pak odvysílá od 13.00 hodin vánoční poselství prezidenta ČR Miloše Zemana.

Český rozhlas Vltava odvysílá na Štědrý den od 14.05 hodin výběr vánočních koled v hudbě českých skladatelů, od 15.20 pak premiéru povídky českého spisovatele Zdeňka Jirotky Pod stromečkem a zůstane se svými posluchači naživo i na Štědrý večer, kdy uvede v 19.00, 20.40 a 21.55 hodin živě vysílaný štědrovečerní program nabízející vánoční i jinou hudbu, literární ukázky i nahlédnutí do rozhlasového archivu, to vše pod názvem Sváteční hudba a slovo.

Česká mše vánoční nalezne letos své místo ve vysílání Vltavy od 23.15 hodin v podání Gabriely Eibenové, Magdaleny Kožené, Jaroslava Březiny, Michaela Pospíšila a Capella Regia Musicalis.

O adventu, Vánocích a lidových zvycích bude vyprávět ve třídílném seriálu etnoložka Jiřina Langhammerová v pořadu Čas radosti, veselosti a na první svátek vánoční uvede Vltava od 14.00 hodin obnovenou premiéru rozhlasové hry na téma biblického příběhu Dorothy Leigh Sayersové z roku 1947 Králova návštěva. Bachovo vánoční oratorium pak odvysílá ve dvou částech, 25. prosince od 20.00 a 26. prosince od 21:07 hod.

Vánočnímu vysílání bude patřit velký prostor i v programu regionálních stanic Českého rozhlasu. V průběhu vánočních svátků se mohou posluchači Českého rozhlasu Plzeň těšit například na pohádky regionálních autorů: šumavské pohádky Ondřeje Fibicha, podbrdské pohádky Karla Vaněčka nebo pohádky z Chodska Jiřího Kajera.

Český rozhlas Brno připravil na Štědrý den od 14.00 hodin pořad Vánoční stromeček Jaroslava Ostrého, ve kterém posluchači uslyší Jiřího Suchého, Jiřího Šlitra, Jiřího Grossmanna, Zdeňka Svěráka, Miroslava Horníčka a další. Hudební dárek v podobě Vánočního koncertu Hany a Petra Ulrychových naservíruje posluchačům 26. prosince od 17.00.

Český rozhlas Hradec Králové nabídne posluchačům seriál o vánočním fenoménu s názvem České betlémy. Další z regionálních stanic, Český rozhlas Pardubice, odvysílá na Štědrý večer od 17.00 hodin pořad Kouzla Štědré noci s etnografkou Kamilou Skopovou, a jak dobře znějí koledy v úpravě pro žestě, mohou posluchači posoudit při poslechu pořadu Českého rozhlasu České Budějovice I dechovky koledují na Štědrý den od 12.00 hodin. Náplast na bolavou duši pro osamělé nabídne živý kontaktní pořad S námi nejste o Vánocích sami, který začne ten samý den od 17.15.

Regina zařadí do vánočního vysílání záznam jediného koncertu klavíristy Richarda Claydermana v České republice, který se odehrál na začátku prosince v Kongresovém centru Praha. Začátek je stanoven na 20.00 hodin na druhý svátek vánoční.

Vysílání Rádia Junior přejde od 23. prosince na speciální vánoční režim a každou sudou hodinu nabídne svým dětským posluchačům velkou pohádku. Navíc se mohou děti až do 29. prosince každou lichou hodinu těšit na sérii tematických vánočních rubrik: „Na Vánoce dlouhý noce " o zimních a vánočních pranostikách, „Jak chutnají Vánoce" o jednoduchých receptech na sváteční stůl, „Vánoce dědy a babičky" o staročeských zvycích a tradicích nebo „Půjdem spolu do Betléma", kde se dozví informace o zvířátkách v Betlémě.

O českých zvycích a tradicích bude informovat i vysílání do zahraničí - Radio Praha. Na Štědrý den například v pořadu o českém betlému v katedrále Notre-Dame v Paříži nebo o výrobě vánočních ozdob v tradiční výrobně DUV ve Dvoře Králové nad Labem.

Speciální vánoční internetové Rádio Retro – Šťastné a veselé je výběrem celkem 28 hodin archivních pokladů, které vznikly pro účely svátečního vysílání Československého rozhlasu v rozmezí let třicátých až osmdesátých. Skvostnými nahrávkami vás provedou Lucie Výborná a Václav Žmolík. Vánoční Rádio Retro bude vysílat až do Tří králů a vysílá zde.

Český rozhlas zůstane společníkem posluchačů i při oslavě Silvestra a na Nový rok.

Silvestrovský zpravodajský speciál začne na Radiožurnálu ve 22:00 hodin a průvodcem bude i letos Jan Pokorný. Do vysílání budou vstupovat reportéři a v přímém přenosu a zprostředkují posluchačům různé podoby konce roku na mnoha místech České republiky i Evropy. Na 1. ledna jsou pak připravena přání pro posluchače Radiožurnálu od deseti osobností České republiky.

Specifickým časem setkávání bude na Dvojce letošní silvestrovský večer, ve kterém se postupně setká Ivo Šmoldas s milovníky a přáteli zvířat Milanem Heinem a Martou Kubišovou, se Světlanou Nálepkovou, Helenou Dvořákovou, Carmen Mayerovou, Vilémem Udatným a Michalem Dočekalem a dalšími osobnostmi. Vyvrcholením silvestrovského večera bude velká parodie na přímý přenos z dílny pánů Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse. Do nového roku 2014 pak posluchače svým přípitkem doprovodí legendární komentátor Jan Petránek.

Silvestrovským vysíláním na Vltavě se budou prolínat dvě jména velikánů české literatury H+H, tedy Jaroslava Haška a Bohumila Hrabala – od úmrtí Haška v roce 2013 uplynulo 100 let. B. Hrabal by v roce 2014 oslavil sté narozeniny. Posluchači uslyší povídky, dramatizace, básně, hry a čtyři Minutové hry. Silvestr H+H začíná 31. prosince ráno v 7.00 a končí až 1. ledna ráno v 6.00. Na Nový rok Vltava nabídne dva koncerty v přímém přenosu: Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků z Velkého sálu Hudebního spolku ve Vídni od 11.00 hodin a novoroční koncert Filharmonie Brno k zahájení Roku české hudby 2014 z Janáčkova divadla od 20.00.

V poslední den roku své vysílání znovu propojí tři moravské regionální stanice – Český rozhlas Brno, Olomouc a Ostrava. Moderátorky Marcela Vandrová, Zora Ježková a Dagmar Misařová se v závěru jejich společného putování po hradech a zámcích Moravy a Slezska vydají po patnácté hodině na malebný a tajemstvím opředený zámek Raduň u Opavy. Jak říká kastelánka Eva Kolářová, noc co noc jím prochází Bílá paní.

Silvestrovské Pochoutky pak začínají na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu (s výjimkou pražské Reginy) úderem 20. hodiny a skončí na Nový rok hodinu po půlnoci. Pozvání Nadi Konvalinkové a Patrika Rozehnala přijali k barovému pultu Martin Dejdar, Pavel Nový, Petr Vacek a Hanka Křížková a vysílat se budou z jednoho z nejlepších barů v zemi, z podzemí staré Prahy v Pařížské ulici.

Nejstarší hudební pořad v českém éteru Noční proud bude dělat společnost posluchačům i v noci ze Silvestra na Nový rok. Na Regině začíná ve 22:00 a živě ho bude moderovat Martin Hrdinka.

Protože malí posluchači už budou o silvestrovské noci spát, na Rádiu Junior bude na Silvestra zábava už od rána. I v poslední den roku bude Junior vysílat živě a u mikrofonu se postupně vystřídají moderátoři Jirka Kohout, Šárka Fenyková a Roman Víšek. Nabídnou ty nejzábavnější rozhovory uplynulého roku a vyhlásí výsledky vánoční soutěže. Klub Rádia Junior pak bude na Nový rok už tradičně věnován soutěži Zlatý oříšek, tedy nejšikovnějším dětem České republiky za rok 2013.

Více informací o programu najdete na www.rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…