Vánoční vysílání Českého rozhlasu České Budějovice – přání, pohádky, koncerty

21.12.2015 17:58

Vánoční atmosféru do domovů všech Jihočechů přinese vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. Po celý rok na svých vlnách 106,4 MHz nabízí vše podstatné z kraje, ale hlavně radost a zábavu. Od Štědrého dne do Štěpána je pro posluchače připravena tradiční nadílka příjemné hudby, krásných pohádek, vzpomínání i rozjímání.

Vánoční vysílání Českého rozhlasu České Budějovice – přání, pohádky, koncerty
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Chcete-li naším prostřednictvím poslat vánoční pozdrav svým blízkým, přátelům i známým, zatelefonujte na Štědrý den do pořadu Písničky pro radost moderátorovi Petru Kronikovi. Přání doprovodí vánočně laděná hudba dechových kapel, kterou vybírá Zdeněk Voráč. O půlnoci v přímém přenosu uslyšíte bohoslužbu z kostela Nejsvětější Trojice v Písku.

Připravili jsme také několik koncertních záznamů ze Studiového sálu. Uslyšíte například zpěvačku Pavlínu Jíšovou, Antikvartet Dušana Vančury, folkovou kapelu Kantoři nebo Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů.

Ve sváteční dny v poledne si můžete naladit premiéry rozhlasových pohádek. Vznikly v našem rozhlasovém studiu a spojují je jihočeské motivy. Na Štědrý den odvysíláme pohádku O krásné panně a slepém sochaři situovanou do Kájova na Českokrumlovsku a Na Boží hod nás pohádka Čarovný kvítek úspěšné budějovické autorky knih pro děti Stanislavy Bumbové zanese na jihočeská blata.

A že jižní Čechy nabízí kromě notoricky známých turistických cílů také spoustu skrytých a přitom nádherných míst, zjistíte díky vánočnímu vydání pořadu Česko, země neznámá. Dozvíte se, co se dá v kraji objevit a objet nebo obchodit v zimním čase.

Přejeme šťastné Vánoce a příjemný poslech na frekvencích Českého rozhlasu České Budějovice – 106,4 MHz pro jižní Čechy, 103,9 MHz pro Táborsko a 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko. Poslouchat živě i ze záznamu můžete také na webu budejovice.rozhlas.cz.

24.12. Štědrý den

5:00 – 9:00 Sváteční Dobrý den z Českých Budějovic

9:00 – 10:00 Máme rádi zvířata speciál

Neodmyslitelnou součástí Vánoc jsou v mnoha rodinách pohádky. Je v nich hodně fantazie i životního moudra. Hlavními protagonisty mnohdy nejsou jen lidé, ale také zvířata. Na ně se zaměří Jitka Cibulová Vokatá.

10:00 – 12:00 Písničky pro radost speciál

Zatelefonujte a prostřednictvím našeho vysílání popřejte svým blízkým krásné Vánoce. Moderuje Petr Kronika, zazní vánočně laděná hudba v nahrávkách předních českých a moravských dechových kapel.

12:00 – 13:00 O krásné panně a slepém sochaři

Premiéra původní rozhlasové pohádky Přemysla Ruta zavede do dávného jihočeského Kájova, kde se rodí samé nehezké holčičky. Je to snad tím, že budoucí rodičky nemají v kostele ten správný předobraz krásné ženy, ale „pouze“ oltářní obraz svaté Starosty - jediné to světice s plnovousem? Možná by pomohla zbrusu nová socha Panny Marie, nekonečně krásná a spanilá. Tak soudí jak pan farář, tak také pan baron, kteří osloví dva sochaře - mistra Hlavičku a mistra Srdínka. Který z nich se svým dílem uspěje..? V pohádkovém příběhu uslyšíte Martina Hrušku, Jana Dvořáka, Tomáše Drápelu, Jiřího Unterm?llera, Věru Hlaváčkovou, Jaroslavu Červenkovou a další. Režíroval Luboš Koníř.

13:00 – 14:00 „Jihočesko“, země neznámá

Jižní Čechy, to nejsou jen notoricky známé turistické cíle, ale také spousta skrytých a přitom nádherných míst. Co všechno se dá objevit a objet nebo obchodit v zimním čase.

14:00 – 16:30 Dobré sváteční odpoledne z Českých Budějovic

Vánoční písničky, telefonická přání posluchačů a písně s věnováním, moderuje Petr Kronika.

16:30 Vánoce se Stanislavem Zindulkou

Vánočně i hudebně komponovaný rozhovor s populárním českým hercem, který vzpomíná na Vánoce svého dětství, mluví o svém vztahu k jižním Čechám, rozhlasu i hudbě svého srdce. Připravil Jiří Kasal.

17:00 – 18:00 Koncert skupiny Kantoři

Vánoční vystoupení legendární skupiny, která své klasické i vánoční nahrávky natočila v českobudějovickém rozhlasovém studiu.

18:00 – 19:00 Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby

00:00 – 1:00 Půlnoční mše. Přímý přenos z kostela Nejsvětější Trojice v Písku

Půlnoční bohoslužba Církve československé husitské z kostela Nejsvětější Trojice v Písku. Bohoslužbu bude celebrovat plzeňský biskup Filip Michael Štojdl. Na varhany hraje Ondřej Scholtz.

25.12. Boží hod vánoční

5:00 – 9:00 Dobrý den z Českých Budějovic

9:00 – 10:00 Sváteční Zelené světy

Díl s podtitulem Nad vánoční mísou se bude věnovat druhům rostlin a plodům, které bývají součástí vánočního stolu.

10:00 – 12:00 Písničky pro radost

12:00 – 13:00 Čarovný kvítek

Premiéra původní rozhlasové pohádky českobudějovické autorky Stanislavy Bumbové zavede na jihočeská blata, kde prý vykvétá vzácný a podivuhodný čarovný kvítek, který dokáže splnit i to nejtajnější přání. V příběhu nebude zájemců o zmíněnou rostlinku málo, setkáme se nejen s vlídným vodníkem Šupinkou, samotným Luciferem a královnou víl, ale také s čarodějnicí Barborou nebo mlynářem Prokopem. V hlavní roli účinkuje Dalimil Klapka, režíroval Luboš Koníř.

13:00 – 14:00 „Jihočesko“, země neznámá

Jižní Čechy, to nejsou jen notoricky známé turistické cíle, ale také spousta skrytých a přitom nádherných míst. Co všechno se dá objevit a objet nebo obchodit v zimním čase.

14:00 – 15:30 Dobré sváteční odpoledne z Českých Budějovic

15:30 – 16:00 Písničkový betlém Cimbal Classic

Ryze vánoční půlhodinka s Daliborem Štruncem, jeho vánočním vyprávěním a souborem Cimbal Classic, jehož vánoční diskografie je úctyhodně bohatá. Připravil Jiří Kasal.

16:00 – 17:00 To nejzajímavější z jihočeských zvonů

Zvony zvoní a žijí díky svému srdci, jsou vlastně docela podobné lidem. I na to přijde řeč ve svátečním pořadu o zvonech. Hodinový speciál nabídne výběr zvonů, s nimiž se rozhlasový tým setkal v jihočeských věžích a zvonicích. Nebude například chybět majestátní hlas největšího zvonu Bummerin, který se ozývá z budějovické Černé věže, nebo vyzvánění nejstaršího českého zvonu skrytého v jednom nenápadném šumavském kostelíku.

17:00 – 18:00 Melodie podvečera

18:00 – 19:00 BROLN: Při Betlémě na salašu

Záznam adventního koncertu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů ze studiového sálu.


26. 12. Druhý svátek vánoční

13:00 – 14:00 Pěvec Zdeněk Plachý – narozeninový medailon

Ivana Šimánková připravila rozhlasový medailon k 80. narozeninám pěvce Zdeňka Plachého. Pořad plný vzpomínek i písniček připomene tohoto vynikajícího pěvce Jihočeského divadla.

18:00 – 19:00 Pavlína Jíšová a Antikvartet

Výběr z adventních koncertů vokálního souboru Antikvartet Dušana Vančury a Pavlíny Jíšové s dcerou Adélou Jonášovou a moravským písničkářem René Součkem. Připravil Jiří Kasal.

Mimo uvedené časy vysíláme o svátcích podle standartního http://www.rozhlas.cz/cb/program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…