Varování Úřadu pro ochranu osobních údajů

01.02.2017 16:21

Úřad pro ochranu osobních údajů varuje před činností provozovatele registru „Centrální registr dlužníků České republiky“ (CERD), který anoncuje vydávání za úplatu potvrzení o bezdlužnosti.

Varování Úřadu pro ochranu osobních údajů
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Přes varování státních orgánů, finančních institucí i řady odborníků také v minulém roce lidé platili za potvrzení o bezdlužnosti, aniž se seznámili s podmínkami nabízených služeb, přičemž následně zjistili, že vydané potvrzení o bezdlužnosti není státními úřady ani finančními institucemi uznáváno, resp. neobsahuje relevantní informace vzhledem k tomu, že CERD není zapojen do legálních dlužnických registrů, které mohou být na základě právních předpisů vedeny.

ÚOOÚ sděluje, že s ohledem na to, že provozovatel registru je usídlen mimo území EU, je možnost účinné kontroly a vymáhání opatření prostřednictvím zákona o ochraně osobních údajů v podstatě nemožná.

ÚOOÚ upozorňuje, že zákony ČR neumožňují provozovat žádný centrální registr dlužníků ve smyslu CERD anoncovaným, z něhož by bylo možno vydávat obecně platné potvrzení o bezdlužnosti, navíc na základě sdružování informací z různých státních a soukromých registrů. ÚOOÚ doporučuje, aby se lidé v případě řešení dluhů a insolvence obraceli výlučně na veřejné databáze, jejichž činnost je stanovena zákonem (insolvenční rejstřík), nebo na takové registry, jejichž serióznost věrohodně potvrzují bankovní instituce a významní poskytovatelé úvěrů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…