Včasným vyšetřením předejdete zlomeninám. Osteoporóza je nemoc zejména žen

26.11.2015 17:10

Kosti stárnutím ztrácejí svou pružnost a pevnost, tento neblahý jev se nazývá řídnutí kostí neboli osteoporóza. Podle odhadů trpí tímto onemocněním celosvětově 7–8 % populace. Jen v České republice trpí osteoporózou po padesátém roce života každý pátý muž a každá třetí žena. Z toho vyplývá, že většinu nemocných osteoporózou tvoří ženy.

Včasným vyšetřením předejdete zlomeninám. Osteoporóza je nemoc zejména žen
Foto: Fakultní nemocnice Hradec Králové
Popisek: Operační sál Fakultní nemocnice Hradec Králové.

„Osteoporóza vede k mnoha komplikacím. Nejzávažnější z nich je zlomenina krčku stehenní kosti, po níž až 20 % pacientů během následujícího roku zemře na další komplikace. Zlomeninu související s osteoporózou utrpí ve svém životě 30–50 % žen a 15–30 % mužů, ženám přitom hrozí více než dvojnásobné riziko ve srovnání s muži,“ uvádí prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc. z Osteocentra Fakultní nemocnice Hradec Králové.

ID-100321652

Proč kosti řídnou?

Celý život se v kosti odbourává stará kost a její poškozená struktura a zároveň se buduje z vápníku a dalších důležitých stavebních prvků struktura nová. Tento proces závisí na našem pohybu, stravě, zdraví a dalších faktorech. Pokud jsou tyto procesy narušeny, riziko vzniku osteoporózy se zvyšuje. „Ženám je osteoporóza nejčastěji diagnostikována po přechodu, kdy ztrácejí ochranu poskytovanou ženskými pohlavními hormony, estrogeny, které řídnutí kostí zpomalují,“ doplňuje prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc. Po přechodu se u žen velmi často objeví prudký pokles hustoty kostí, u některých už 2 až 3 roky po klimakteriu, nejčastěji však přibližně po 5 až 8 letech.

ID-100157901

Nemoc se projeví až ve stáří

Osteoporóza je zákeřná především proto, že si ji nemocný zpočátku neuvědomuje – onemocnění se totiž nijak neprojevuje ani nebolí. Pacient tedy nemá potřebu navštívit lékaře. „Nepříjemné příznaky se projeví až v pozdějším věku. Tehdy se začíná objevovat typický pokles tělesné výšky, někdy dokonce až o 10 až 15 cm. Mezi další obvyklé symptomy patří
i bolesti zad či kloubů. Ty jsou ovšem ve vyšším věku tak obvyklé, že se nedají bezpečně přisoudit jen osteoporóze,“ dodává prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc.

Můžeme zlomeninám předejít?

S onemocněním můžeme účinně bojovat, pokud je odhaleno včas. Je tedy klíčové nechat se vyšetřit lékařem. Pokud má lékař podezření na osteoporózu, doporučí pacienta na denzitometrické vyšetření, v rámci kterého je mu změřena hustota kostního minerálu. Toto vyšetření je rychlé a bezbolestné a spočívá v prozáření bederní páteře či horního konce stehenní kosti slabým rentgenovým zářením. K potvrzení osteoporózy je ale důležité i laboratorní vyšetření krve či moči, kdy jsou vyloučeny jiné choroby, které mohou způsobovat snížení hustoty kostí. „Bez ohledu na výsledek denzitometrického vyšetření lze považovat osteoporózu za prokázanou, pokud pacient utrpěl tzv. osteoporotickou zlomeninu, tedy zlomeninu dlouhé kosti končetin, těla páteřního obratle nebo pánve, která vznikla při neadekvátně malém násilí či dokonce bez působení násilí,“ vysvětluje prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc.

ID-10038436

Kdy vyšetření neodkládat:

  • Pokud byla prokázaná zlomenina obratle či zlomenina po 40. roce života.

  • Objevila-li se osteoporotická zlomenina v rodině.

  • Po 65. roce života.

  • Jestliže často padáte.

„Mezi další rizikové faktory patří nízké hladiny vápníku a vitamínu D, nedostatek pohybu, dále kouření cigaret nebo každodenní konzumace alkoholu,“ upozorňuje prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc.

Prevence i léčba spočívají ve zdravém životním stylu

Osteoporóza je závažné onemocnění, dá se ale úspěšně léčit. Pro nemocné, ale i pro ty, kteří se jí obávají, je důležité upravit životní styl – dbát na pravidelný pohyb a dostatečný příjem vápníku a vitamínu D. K prevenci osteoporózy se doporučuje příjem 1000 mg vápníku denně. Ženám po menopauze Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovuje denní příjem vápníku na 1 300 mg. U českých žen se však průměrný příjem vápníku ze stravy pohybuje pod 500 mg denně a doporučeného denního příjmu nedosahuje až 78 % českých žen. „Pokud je přirozený příjem vápníku a vitamínu D nedostatečný, je možné je pobírat v tabletách jako doplněk stravy,“ radí prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc.

C:\Users\WORK\Desktop\Nová složka\Osteo\ID-10043168.jpg

Braňte se zlomeninám

C:\Users\tomas.kaplan\Desktop\Kaplan\Amgen\_PROLIA\PK - Osteoporóza\Fota\ID-100201747.jpg

Zastavit nebo zpomalit přirozený úbytek kostní hmoty s věkem lze i díky tzv. antiresorpční léčbě. Nejnovějším pomocníkem k léčbě osteoporózy je biologická léčba, která se aplikuje v jedné podkožní injekci jen jednou za půl roku. Ve srovnání s ostatními metodami léčby je výhodou biologické léčby hlavně jednoduchost a pohodlnost. Lékaři spatřují další pozitivum i v tom, že se nemusejí spoléhat na braní léku pacienty. Antiresorpční účinky mají i ženské hormony estrogeny. Ty se podávají ženám po přechodu, které osteoporózu ještě nemají.

Účinky těchto hormonů dokáží rozvoj osteoporózy oddálit. „Každých 26 minut přibyde v České republice jeden pacient se zlomeninou krčku kosti stehenní v důsledku osteoporózy. Osteoporotické zlomeniny jsou spojeny s významným snížením kvality života. Vedle nepříjemných bolestí mohou vést i k funkčnímu omezení, proto je nutné osteoporózu nepodceňovat a bránit se jí všemi dostupnými zbraněmi,“ uzavírá prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…