Ve Dvoře Králové nad Labem mají díky Nadaci ČEZ další alej

20.12.2014 11:30

Dvůr Králové nad Labem představil v pátek 19. listopadu nově vysazené stromořadí v ulici 28. října. Celkem padesát lip a téměř dvanáct set kusů keřů vysadili pracovníci města mezi vozovkou a chodníky, a vytvořili tak novou alej lemující královédvorskou dopravní tepnu. Nadace ČEZ pod odborným dohledem botanika Václava Větvičky podpořila výsadbu zeleně ve městě příspěvkem ve výši 200 000 korun.

Ve Dvoře Králové nad Labem mají díky Nadaci ČEZ další alej
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Nové lípy a keřové podrosty nahradily staré stromy, které podél místní komunikace dříve stály, ale musely být především z bezpečnostních a zdravotních důvodů na začátku letošního roku pokáceny. „Naše město se systematicky snaží naplňovat plán regenerace zeleně a tím přispívat k čistému a zdravému životnímu prostředí. Jsme velmi rádi, že nové dřeviny konečně nahradily přestárlé a nebezpečné stromy i kolem této důležité místní komunikace a podstatně zde snižují prašnost i hlukovou zátěž,“ uvedla předsedkyně finančního výboru a bývalá starostka Dvora Králové nad Labem Edita Vaňková, která stojí za realizací dlouhodobého konceptu města na regeneraci zeleně.

V letech 2011 a 2013 města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovily či nově vysadily téměř dvě stovky stromořadí. Letošní výsadba na nadační podporu z minulých let navázala, díky čemuž v roce 2014 vyrostlo v České republice již více než pět desítek dalších alejí. „Města a obce mají i letos o podporu výsadby stromořadí veliký zájem. Ten často pochází z iniciativy samotných občanů, kteří při vysazování stromků navíc neváhají přiložit ruku k dílu,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Úbytku stromořadí se snaží zabránit i Ministerstvo životního prostředí ČR, které minulý rok zpřísnilo podmínky pro jejich kácení. „Pozitivní vliv stromů na okolí nespočívá pouze v jejich estetické funkci a ochraně blízkého prostředí proti přírodním živlům. Nesmíme zapomínat ani na to, že zachycují mnoho škodlivých látek z ovzduší, produkují kyslík, jsou domovem či zdrojem potravy pro některá zvířata a fungují jako významná klimatizační jednotka,“ uvedl botanik Václav Větvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…