Ve čtvrtek startuje v Brně Mezinárodní filmový festival EKOFILM

29.11.2015 22:00

3. – 5. prosince se v Brně uskuteční 41. ročník MFF EKOFILM. Tradiční filmový festival, jehož pořadatelem je Ministerstvo životního prostředí, má letos jako hlavní téma odpady.

Ve čtvrtek startuje v Brně Mezinárodní filmový festival EKOFILM
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Pestrý filmový i doprovodný kulturní program na diváky čeká v sále Bakala, v Místodržitelském paláci, v kině Art a Scala. Promítat se bude celkem 90 filmů z celého světa a proběhne na 20 doprovodných akcí, konkrétně řada výstav a také besedy se známými osobnostmi filmu a kultury.

Píseň moře, Samara, Landfill Harmonic, Gorily v mlze, Muž, který sázel stromy – to jsou jen některé filmy, které budou diváci moci spatřit na letošním festivalu věnovaném ekologii. Ten se ponese nejen ve znamení premiér filmů s environmentální tematikou a ochranou kulturního a přírodního dědictví a s úplně novou dramaturgií, ale navštíví ho i řada významných osobností – porotci naší mezinárodní soutěže John Zerzan, Alice Parman, Francesco Aber, Jan W. Jongepier či Thomas Toivonen. Besedovat budou návštěvníci s Václavem Bělohradským, Hanou Liborovou a dalšími osobnostmi. Prezidentem festivalu se stal Ladislav Miko. Tento významný odborník na oblast životního prostředí a bývalý ministr životního prostředí je respektovanou osobností u nás i v Evropě [1].

„Když jsem byl osloven s nabídkou funkce prezidenta, ani chvilku jsem neváhal – snad jen v souvislosti s tím, zda budu moci věnovat festivalu tolik času a úsilí, kolik si zaslouží. Ekofilm je pro mne akce, na kterou může Česko být oprávněně hrdé, nejen nejstarší filmový festival s ekologickou tematikou na světě, ale i místo, kde se setkávají lidé, kterým životní prostředí a také předávání zprávy o něm nejsou lhostejné. Zúčastnil jsem se festivalu jako divák, ministr i jako tvůrce filmu a vždy to pro mne bylo poučné, zajímavé a inspirativní. Mám ten festival rád, věřím v jeho potenciál stát se v dobrém slova smyslu velkým festivalem a chci mu v tom co nejvíce pomoci. Na letošní ročník se moc těším, věřím, že brněnské environmentální podhoubí mu pomůže a také jsem přesvědčen, že se současně vrátí na všechna místa, kde ho měli a mají rádi a kde pro něj hodně udělali v horších časech,“ prozradil Ladislav Miko.

Letošní ročník bude vedle bohaté a pestré filmové přehlídky doplněn i řadou výstav: Novou Guineou cestovatele Rudolfa Švaříčka, která začíná v prostorách sálu B. Bakaly již dnes, Bránou recyklace, kterou dodal partner festivalu společnost EKO-KOM, výstavou Ministerstva životního prostředí Národní parky a v neposlední řadě tematickou expozicí Odpady jsou zdroje, kterou zapůjčil hlavní partner MFF EKOFILM, společnost SITA.

„Jsem rád, že se festival poprvé koná v našem městě, a přeji mu, aby si našel své nadšené a spokojené diváky a aby se jim líbil,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál.

A proč jsou tématem letošního ročníku festivalu právě odpady a jejich třídění, shrnuje náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž: „V České republice od letošního roku platí povinnost třídit kromě standardních komodit, jakými jsou papír, plast, tetrapak či sklo, nově i kovy a bioodpad. Ministerstvo životního prostředí považuje za důležité lidem ukázat, že odpady mohou být i významnou surovinou. Když už je vytvoříme, měli bychom je umět v maximální míře i využít. Čím méně odpadu skončí na skládce či ve spalovně, tím lépe pro naše životní prostředí.“

Poznámky:

[1] Ladislav Miko patří v současné době mezi nejvýše postavené Čechy v orgánech Evropské unie - působí jako zástupce generálního ředitele na úseku pro zdraví a bezpečnost potravin Evropské komise.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…